Иновативен метод за лечение на дискова болест прилагат в „Сърце и Мозък“ – Плевен

15.11.2022 11:46

Иновативен метод за лечение на дискова болест вече е достъпен и у нас. Методът се прилага във високотехнологичната ,Сърце и Мозък’, Плевен и е помогнал на първите пациенти, съобщи доц. Димитър Харитонов – началник на Клиниката по неврохирургия в болницата.

„Става дума за ново поколение имплант – т.нар. дискогел. Субстанция, която полимеризира в ядрото на междупрешленния диск, подобрява неговите функции и заздравява структурата му. Говорим за изключително минимално инвазивен метод, при който пациентът не усеща никаква болка и може да се върне към нормалния си ритъм на живот час след процедурата. Показанията за прилагане на дискогела са относително ограничени, като приложението е насочено предимно към пациенти до 45-годишна възраст. Методът се препоръчва основно при начален стадии на дискова болест“, информира доц. Харитонов. Той определя имплантът като пробив в лечените на заболяването, с което се сблъскват все повече млади пациенти.

Интервенцията трае около 30 минути и се води оперативна процедура. Извършва се в операционна зала, но на практика става дума за инжекция. Прави се под обща венозна и локална анестезия. Инжекцията се поставя директно в ядрото на самия междупрешленен диск, където под ренгенов контрол се вкарва съответното количество дискогел. Половин час след процедурата пациентът може сам да става и да се движи, без да има нужда от каквито и да е помощни средства. Единственото ограничение е прецизиране на физическите натоварвания в рамките на 3 до 4 седмици след процедурата.

От няколко години лечението с дискогел се прилага успешно в САЩ и Европа, а сега вече и у нас чрез болницата в Плевен. На този етап ,Сърце и Мозък’ е единствена в България, където иновативното лечение е достъпно.

До момента интервенцията е приложена при повече от 10 пациента на възраст между 20 и 40 години. След оперативната намеса те са изписани в отлично състояние и им предстоят контролни прегледи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: