АПИ: Кръстовището за село Тотлебен на път I-3 ще бъде преустроено

12.11.2022 12:05

В инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ е предвиден основен ремонт на първокласния път I-3 Бяла – Плевен, включително и преустройство на кръстовището за с. Тотлебен. В момента Областно пътно управление – Плевен провежда обществена поръчка за изработване на технически проект, който е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността и срокът им за изпълнение и ще се пристъпи към избора на изпълнители на ремонта и на строителния надзор.

Обществената поръчка е за проектиране на ремонта на общо 79,3 км от първокласния път I-3 в участъците Бяла – Плевен, с дължина близо 50 км, /от км 38+800 до км 88+842/ и Радомирци – Горни Дъбник, около 30 км, /от км 106+000 до км 135+344/. По трасето преминава интензивен тежкотоварен трафик от София към ГКПП „Дунав мост 1“ при Русе. Прогнозната стойност на поръчката е 1 587 600 лв. без ДДС. На 24 октомври т. г. бяха отворени постъпилите 13 оферти и  в момента тръжната комисия ги разглежда.

В отсечката между Плевен и Козар Белене е кръстовището с общински път за село Тотлебен /при км 63+174/. За повишаване безопасността на движение и намаляване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия е необходимо бъдещият проектант да представи варианти за обособяване на лента за ляв завой от първокласния път I-3 Бяла  – Плевен към общинския път Славяново – Тотлебен. Срокът за изпълнение на проектантските работи е 120 календарни дни, който започва от датата на сключване на договора и включва само времето за проектиране. Изпълнението на проектните работи ще се извърши в три междинни етапа.

През 2020 г. Областно пътно управление – Плевен предприе мерки за подобряване на организацията на движение и повишаване на безопасността в района на кръстовището, а скоростта е ограничена до 60 км/ч. Монтирани са и пътни знаци за забрана на изпреварването. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост в района на кръстовището на път I-3 Бяла – Плевен с пътя за Тотлебен, като стриктно спазват правилата и организацията на движение.

Информация: АПИ, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: