Кънчо Кънчев е носителят на наградата „Св. Пимен Зографски“ за 2022 година

11.11.2022 8:23

Есенният салон на плевенските художници бе открит на 10 ноември в Арт център Плевен. В него тази година свои работи показват 43 автори в различни жанрове и техники – масло, рисунка, графика, пластика, стъкло, иконопис.

Събитието уважиха кметът на Община Плевен Георг Спартански, както и множество почитатели на изкуството в града. В началото му Георг Спартански връчи Почетен плакет на Община Плевен на доайена на плевенските художници Кънчо Кънчев „в знак на благодарност за дългогодишна работа, за творчество и за всичката красота, която сте сътворили през годините с вашия талант, ум, сърце и ръце“.

С тайно гласуване тази година гилдията на плевенските художници определи Кънчо Кънчев за носител на наградата „Св. Пимен Зографски“ . Отличието се връчва от 2009 година в деня на светеца-покровител на изящните изкуства при откриването на Есенния салон на плевенските творци.

При откриването на събитието, възпитаници на балетната школа при Читалище „Съгласие – 1869“ внесоха настроение и емоции с изпълнението на „Есенен валс“.

Кънчо Кънчев e роден  през 1933 г. в град Плевен. Завършва Учителския  институт „Лазар Станев” и работи като учител по рисуване. От 1974 г. редовно участва в регионални и общи изложби с графика и живопис. Прави самостоятелни  изложби в  Плевен през 1994, 1997, 2001, 2008 и 2009 години.

Кънчо Кънчев живее и работи в Плевен. Негови творби са притежание на галерии в Плевен, София, Перник, Добрич, Разград, както и галерии в Полша, Чехия, Словакия, Гърция, Белгия, Германия, Франция, Северна Македония, Сърбия и Швейцария.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: