Дело за смъртта на родилка и новородено гледа днес състав на Окръжен съд

04.11.2022 7:26

Днес състав на Плевенски окръжен съд ще разгледа наказателно дело №631/2020 година, което е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен, против К.П.П., от гр.Плевен, обвинена в това, че на 26.07.2018 г., в град Плевен, в Клиника по Акушерство и гинекология при Втора клинична база към УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ ЕАД – Плевен, в качеството на анестезиолог, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, по непредпазливост причинила смъртта на повече от едно лице:

– на родилка, вследствие на остро разстройство на дихателната и сърдечно-съдовата дейност, развили се в резултат на обща хипоксия от нарушение на дишането, причинена от продължителните опити за интубация, без опит за алтернативно осигуряване на дихателните пътища в начална фаза на подаване на анестезията;

– на новородено, вследствие на остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, развила се след перинатална асфиксия, резултат от нарушения при бременната – престъпление по чл.123, ал. 3, предл.2, вр. с ал.1 от НК.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: