За величието на България говори краеведът Светлозар Дамянов в село Стежерово

03.11.2022 13:03

На 1 ноември, в Деня на народните будители, краеведът  Светлозар Дамянов – член на Съюза на научните изследователи в България, изнесе лекция на тема „Величието на България” в село Стежерово, съобщава Милена Гераскова –  секретар на НЧ „Съгласие 1895” с. Стежерово. По стара българска традиция той е посрещнат от секретаря на читалището с хляб и сол.

Светлозар Дамянов е автор на 10 книги, припомня Милена Гераскова : .„Родословие”,  „Материално-техническа база на училищата в Плевенския край до 1900 година”, „Спомени за Холокоста в Плевенския край”, „Пет диамантени частици”, „Звездите на Давид”, „Терора в Плевенска област 1923-1935 г.”, „За името на с. Санадиново”,  „Протобългарската диаспора и най-древната световна цивилизация”,  „Едно старо гробище от първата четвърт на ХIV век” и „Ехо от редутите (за Плевенската обсада)”.

Стежеровчани, сред които учители, библиотекари и музиканти, слушаха с интерес историята за величието на България. Срещата прерасна в задушевна дискусия за България и Петко войвода от Демир Хисар, след въпроси на учителя Константин Дековски, син на  учителката /по история и френски език/ Цветана Дековска. Древната история и събитията от нашето съвремие бяха сред обсъжданите теми на срещата. За Дамянов Молдова е място, където живеят много българи, а 1 ноември – Денят на народните будители, е започнал да се празнува от българите точно преди 100 години. Това информира още Милена Гераскова –  секретар на НЧ „Съгласие 1895” с. Стежерово.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: