Служебното правителство готви закон, който ще доведе до фалит производителите и търговците на енергия.

28.10.2022 14:01

От около седмица се заговори за готвения проектозакон, който да въдвори в българското законодателство утвърдения от ЕС регламент за справяне с високите цени на енергията. Всяка държава членка, спазвайки препоръките в регламента, трябва да изработи свой закон с мерки, които да доведат до намаление на цените на енергията.

Според търговците на електрическа енергия много от текстове в законопроекта не са ясни, не е и описано как ще се разходват допълнително събираните от търговците средства, които ще постъпват във Фонд сигурност на електроенергийната система. В предложения законопроект не са засегнати и основните мерки на регламента, които включват дългосрочно намаляване на потреблението на енергия. Не е ясна и методиката, по която са определени ценовите тавани на енергията от различни източници.

Според бранша, ако законът се приеме във вида, в който в момента се подготвя, ще се отнемат значителна част от приходите на производителите и търговците, които ще се пренасочат като повсеместна, а не целенасочена финансова помощ, което ще доведе до увеличаване на инфлацията и забавяне на икономическия растеж.

С приемането на законопроекта всички производители и търговци ще бъдат поставени в риск от фалити.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: