Две важни годишнини отбелязаха учениците от ОУ „Валери Петров“

28.10.2022 10:00

Две важни годишнини – 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“ отбелязаха учениците от ОУ „Валери Петров“ в навечерието на Деня на народните будители.

Второкласниците и ученици от V А клас посетиха Творителница  „О’ писменехъ!“, където с помощта на г-н Деян Павлов-Джими се пренесоха през вековете, за да се докоснат до едни от най-важните събития, белязали духовното развитие на българския народ – създаването и разпространението на старобългарската писменост, написването на „История славянобългарска“ , която поставя началото на Българското възраждане, както и замяната  на килийните със светски училища, открили нови възможности за младите българи преди повече век и половина.

Децата видяха как  предците ни са писали буквите в таблички с речен пясък в килийните училища, а по-късно и на хартия. Научиха и любопитни подробности за работата на възрожденските учители и ученици, като активно се включваха във всяка демонстрация.

Дни преди Деня на народните будители делото на Паисий бе почетено и с друга инициатива в ОУ „Валери Петров“ – преписване на „История славянобългарска“. Нейното начало бе поставено от  учителите на най-малките ученици в училището. В кампанията се включиха ученици, учители и родители.

Преписвана, четена, преразказвана от десетки поколения българи „История славянобългарска“ никога няма да загуби светлината, която носи, и винаги ще бъде светиня за българите.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: