Наградиха отличените автори в единадесетото Международно биенале на малките форми (снимки)

21.10.2022 20:47

На тържествена церемония в ХГ „Илия Бешков“ в Плевен тази вечер бяха обявени и наградени отличените автори в единадесетото издание на Международното биенале на малките форми. В залите на галерията е подредена и изложбата от селектираните творби в авторитетния творчески форум.

Носителят на голямата награда на Община Плевен е Николай Гърков. Той е отличен за своя керамична творба. Гърков е от Червен бряг с керамика се занимава близо 28 години. За своята керамична творба той обясни, че в нея изобразява хора от различни социални прослойки и професии, които срещаме по пътя си.

Общо девет са носителите на най-високите отличия. Наградата на Съюза на българските художници е за Атанас Атанасов, на международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ е за Тодор Овчаров. Наградата на журито получи Венета Велева, за чуждестранен автор – Анна Трояновска от Полша. В отделните категории на биеналето са отличени следните автори: за „Живопис“ – Мими Добрева, „Графика“ – Дебора Чапман от Канада, „Скулптура“ – Георги Маринов и за млад автор – Силвия Ганчева.

В поздрава си при откриването на биеналето кметът Георг Спартански подчерта, че Плевен е пример за останалите общини в страната за средствата, които отделя за културни прояви като фестивали, конкурси, изложби, за да могат творците да показват своето изкуство, а публиката да се наслаждава. „Това показва, че Плевен е град с дух, с традиции, с автори, които имат национална и световна известност“, каза още той.

В рамките на Международното биенале на малките форми за първи път се проведе и т.нар. Биенале на малките. За него свои творби изпратиха от цялата страна деца на различна възраст. Най-добрите от тях получиха и награди.

Международно биенале на малките форми се организира от Община Плевен, ХГ „Илия Бешков“, Министерство на културата, Съюз на българските художници, Международна фондация „Св.Св. Кирил и Методий“ и Представителство на СБХ – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: