В плевенското село Асеновци преписаха „ История славянобългарска“

21.10.2022 11:51

Във връзка с 300 год. от рождението на Паисий Хилендарски и 260 год. от написването на „ История славянобългарска“ в НЧ „ Съзнание 1894“ село Асеновци се проведе инициатива за препис на историята. За целта в библиотеката бе подреден специален кът, където всеки желаещ можеше на спокойствие да препише колкото иска от нейните страници. Условието беше преписа да е последователен.

В продължение на цял месец библиотеката беше посещавана от малки и големи, които с огромно желание се включиха в това патриотично начинание. 58 души на възраст от 8 до 81 години се докоснаха до Паисиевата история и оставаха своя почерк в преписа й. Бяхме посетени от цели класове от ОУ „ Христо Ботев“ с. Асеновци като учениците  прилежно и с желание преписаха текстове от нея.

В преписа взеха участие кмета на селото- г-н Велчо Димитров, председателя на читалището г- жа Ваня Толева, секретаря, работник библиотека, директора на училището г-н Александър Александров , ученици, учители, самодейци и жители на селото. Интерес проявиха и хора от град Левски, които ни посетиха и оставиха своя принос в преписването. Повечето участници бяха заснети, но имаше и такива, които не желаеха снимки.

Благодарим на всички, които се отзоваха и ни подкрепиха в това патриотично дело. Дни преди отбелязването на 1 ноември- Ден на народните будители в библиотеката на село Асеновци вече има препис на

„ История славянобългарска“, в края на която са изписани имената на всички взели участие. Това показва за пореден път, че е буден българският дух, стремежа към образование и книжовност!

Петранка Стефанова – секретар НЧ „ Съзнание 1894“ с. Асеновци

#тагове:

НАЙ-НОВИ: