Жителите на плевенско село преписаха „История славянобългарска“

18.10.2022 11:24

Жители на плевенското село Победа преписаха „История славянобългарска“ в чест на паметни дати, свързани с Паисий Хилендарски. Тази година се навършват 300г. от рождението, 60г. от канонизирането му и 260г. от написването на „История славянобългарска“.

Инициативата е на местното читалище „Зора-1990“ и започна на 15 септември, като идеята бе преписа да бъде завършен до 1 ноември – Деня на народните будители, информира за Плевен за Плевен Димитринка Гетова, секретар НЧ „Зора -1990г.“- село Победа.

И още: „Всеки желаещ да преписва откъси от книгата посещаваше читалището и на тематично подредено писалище, старателно и последователно, преписваше различен пасаж от текста. Страниците на „История славянобългарска“ се преписваха на специални листи, които ще се подвържат подходящо и Преписът ще се съхранява в библиотеката на читалището.

Преписът на „История славянобългарска“ бе започнат от г-жа Надка Найденова  – една от учредителите на читалището, а финалното изречение бе преписано от първокласничката Александра Йозова. Сред участниците в родолюбивата проява са г-жа Поля Цоновска – кмет на Община Долна Митрополия, кметът на село Победа, председателят на читалището, секретарят, библиотекарят, всички членове на читалището, самодейци и ученици. В патриотичното начинание се включиха общо 64 местни жители. Тяхното възрастово разделение е 11 на възраст от 7 до 11год., 6 на възраст от 12 до 18год., 8 на възраст от 19 до 30год., 9 на възраст от 31 до 40год., 8 на възраст от 41 до 50 год., 5 на възраст от 51 до 60 год., 7 на възраст от 61 до 70 год., 9 на възраст от 71 до 80 год. и 1 над 80 год.

В навечерието на Деня на народните будители, на 28 октомври от 18 часа, екипът на Читалището ще поднесе благодарствен жест към всички жители и участници в патриотичната инициатива с представянето на исторически образователен спектакъл „Хилядолетната България“ с участието на д-р Искрен Красимиров. Провеждането на интерактивния урок по родолюбие, подходящ както за ученици, така и за възрастни, се надяваме да се превърне в своеобразен празник за селото ни.

Заповядайте в лекционната зала на Народно читалище „Зора-1990“ село Победа! Вход свободен!, призовават от читалище „Зора-1990“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: