12-та авиационна база отбеляза тържествено 110-годишнината на Българските ВВС

14.10.2022 14:06

С поредица от мероприятия 12-та авиационна база – Долна Митрополия посреща Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 110-та годишнина от създаването на българската бойна авиация.

На 16-ти октомври 1912 г. пилотът Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина, като извършват първата в света бомбардировка от въздуха над вражески обекти. Това става по време на Балканската война, когато български войски са обсадили Одринската крепост, смятана от цяла Европа за непревземаема. Към 9.30 часа подпоручиците Милков и Таракчиев излитат със самолет “Албатрос” и се насочват към Одрин. За първи път във военната история са хвърлени от самолет ръчни гранати над гара Караагач. Датата 16-ти октомври е приета за Празник на авиацията и българските Военновъздушни сили.

В навечерието на 110-та годишнина от създаването на българската бойна авиация, в 12-та авиационна база се проведе тържествен строй. Целият личен състав на авиобазата бе построен на полосата на Летище Долна Митрополия, дало криле на хиляди български пилоти и авиационни специалисти в продължение на осемдесет години.

Командирът на 12-та авиационна база – полковник Петър Банков произнесе тържествено слово. В него той се позова на историческите факти и приноса на първопроходците в българската бойна авиация. В заключение приветства целия личен състав с думите: „Особено ми е приятно в навечерието на тази юбилейна годишнина да Ви поздравя за положените усилия и реализираните задачи, които бяха постигнати благодарение на обединените усилия на всички Вас. Защото зад всеки постигнат успех в авиацията основният фактор е екипната работа на всички пилоти, техници, инженери и специалисти. Признателен съм ви за отговорността, с която изпълнявате своя воински дълг. На Вас и Вашите семейства пожелавам много здраве, щастие, сили и енергия за постигане на още по-големи успехи в личен и професионален план”.

Със заповед на Командира на 12-та авиационна база бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за проявена активност и усърдие при изпълнение на функционалните задължения, и доказани професионални качества по организирането, осигуряването и провеждането на летателна и учебна дейност.

 

Мероприятията завършиха с отдаване на военни почести. С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя пред паметника на загиналите военнослужещи при изпълнение на служебния си дълг, личният състав на авиобазата почете паметта на своите колеги.

Информация и снимки: 12-та авиационна база

#тагове:

НАЙ-НОВИ: