Общините Белене, Никопол и Гулянци – част от партньорско пътуване в България

14.10.2022 15:23

В дните 12-14 октомври делегация от 6 държави посети общините Белене, Никопол и Гулянци. Партньорското пътуване е организирано от фондация БлуЛинк по проект ДАНУРБ+, финансиран от ЕС и България. В дните на пътуването си представителите на държавите-партньори се срещнаха с местни заинтересовани страни в трите общини и разгледаха различни забележителности.

В община Гулянци делегацията посети Милковица и Долни Вит. Гостите бяха посрещнати от кмета на общината Лъчезар Яков, кметовете на двете села, читалищни и културни дейци. Сред гостите бяха Балинт Кадар – ръководител на проекта, Павел Антонов – управляващ редактор на Фондация БлуЛинк, академични фигури и граждански активисти от Унгария, Словакия, Хърватска, Сърбия, Румъния и България.

Домакините от читалището и пенсионерския клуб в Милковица представиха уникалния за селото обичай Каца-маца (мъжка Лазарица), попяха влашки песни с комшиите от Румъния и гостиха гостите си с домашно приготвени пита и баница.

В Долни Вит делегацията беше посрещната в Етнографския музей, където секретарят на читалището Галя Иванова разказа за Калушарския ритуал и показа ценната сбирката, съдържаща предмети от бита, носии, инструменти и др. експонати, някои на повече от 150 години.

Гостите бяха особено впечатлени от пъстрите местни облекла, живите традиции, вкусния домашен хляб и гостоприемството на хората в двете населени места. Това са и основните богатства, с които района е уникален и наред с прекрасната природа могат да бъдат основен инструмент за привличане на туристи и създаването на нови атрактивни дестинации по Дунав.

Обичаят Каца-маца, танцът Калуш, етнографската сбирка в Долни Вит, църквата „Света Петка“ в с. Брест, районът на Улпия Ескус и Мечкарите от село Гиген са сред забележителностите на община Гулянци, номинирани за етикет за качество за
туризъм покрай Дунав по проект ДАНУРБ+. От община Никопол са номинирани чешмата Елия, наследството на Абагар, винарска изба, от община Белене – остров Персина, светилището на  епископ Евгени Босилков и др. забележителности.

Ще припомним, че в края на август трите общини подписаха първия за дунавския регион План за действие и развитие, чрез валоризиране на културното наследство, свързано с Дунав, изготвен от фондация БлуЛинк по проект ДАНУРБ+. На базата на задълбочено проучване на местните ресурси, правен и туристически анализ в съвместния план за действие се предвижда реализирането на 16 проекта в трите общини в рамките на три години.

Информация и снимки: Пресцентър на Община Гулянци

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: