Урок по история в навечерието на 110 годишнината на българските ВВС

14.10.2022 7:39

В навечерието на 110 годишнината на Българските Военновъздушни сили, Сдружение Артилерия „Ген. Владимир Вазов“, Авиационно Сдружение „Криле“ , Военен клуб – Плевен и ВВВУ „Георги Бенковски“ проведоха емоционален урок по история на българската бойна авиация.

Председателят на Сдружение Артилерия подп. о.з. Радослав Георгиев бе поканил випускници от девет плевенски професионални гимназии и училища. Военният историк полковник професор д-р Мануш Христов – декан на факултет „Авиационен“ във ВВВУ „Георги Бенковски“ запозна младежите с „Дейности на аеропланните отделения по разузнаване и нанасяне на бомбени удари по войски и обекти на театъра на военните действия в Източна Тракия“ преди 110 години.

В ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване е проведен конкурс за презентация на тема – българска бойна авиация. Най- добрата презентация бе споделена на срещата. Тя е посветена на живата българска торпила капитан Димитър Списаревски.

Възпитаник на ПГ по транспорт „Проф. Цветан Лазаров“ запозна връстниците си с изключителната личност на техния патрон- плевенчанина и основоположник на българското самолетостроене проф. Цветан Лазаров.

От славното минало на бойната ни авиация към мотивацията на съвременните младежи да посветят живота си на нея. Това направиха курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски“ сержант Стефани Димитрова – специализация „Авиационно въоръжение“ и сержант Слави Славов –специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели“.

За приповдигнатото настроение допринесоха със своите изпълнения чаровните таланти от НУИ „Панайот Пипков“.

Информация и снимки: ВВВУ „Георги Бенковски“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: