Как да заявите бърз кредит?

07.10.2022 13:52

Живеем във времена, в които средствата невинаги са достатъчни. Работната заплата не удовлетворява материалните ни нужди, а потребността от допълнителни доходи става все по-належаща. Често изпадаме и в лични финансови кризи, от които е трудно да излезем. Често се случва да теглим заеми, които да използваме за покриване на разходи от различно естество – битови сметки, лични нужди, непредвидени проблеми, закупуване на черна и бяла техника.

Има различни видове заеми. Най-често използваните от тях са банковите и небанковите кредити. Небанковите заеми, по-известни като бързи кредити стават все по-търсен финансов продукт. Ако за пръв път се сблъсквате с тези заеми, сигурно се чудите как да кандидатствате. Днес ще ви дадем повече информация по тази тема.

Какви документи се изискват?

За разлика от банките, небанковите компании не изискват купища документи. От вас се иска единствено да сте български гражданин, да имате валидна лична карта и да сте навършили 18 години. Всички останали проверки, нужни на фирмата се извършват от самата нея.

Какво проверява кредитната институция?

За да ви отпусне заем една кредитна институция трябва да знае няколко неща за вас. Първото, което се проверява е дали данните от личната ви карта са истински. За целта компаниите правят проверка в МВР. След като се уверят, че документът ви е истински от компанията проверяват дали имате доказуеми доходи. Имайте предвид, че част от финансовите институции кредитират само клиенти с доказуем доход. Други могат да отпускат и заеми на лица работещи в сивия сектор, например. Последното нещо, проверявано от фирмите, предлагащи бърз кредит, е историята ви в Централен кредитен регистър. Той представлява платформа към БНБ, в която се съхранява информация за кредитната задлъжнялост на потребителите за период от пет години назад. Колкото по-добра е кредитната ви история, толкова по-изгодни условия ще получите. Ако имате влошена кредитна история, има шанс да не получите одобрение за бърз кредит.

Как да кандидатствате?

Кандидатстването за бърз кредит е лесно и бързо. Може да се случи онлайн или пък в офис на кредитора. Ако решите да заявите заем онлайн, е нужно да попълните онлайн форма в сайта на фирмата кредитор. Изисква се да попълните данните си, за да може компанията да ви върне отговор. Не се притеснявайте, личните ви данни са защитени и никой няма да се възползва от тях. Ако кандидатствате в офис на кредитор, също е нужно да попълните определени документи.

Винаги четете договора си

Най-важното в процеса по усвояване на кредита са условията. Попитайте дали фирмата има допълнителни изисквания или такси. Запознайте се със Стандартния европейски формуляр, в който са описани разходите и четете договора си внимателно. Съветваме ви да проучите условията предварително. Преди да вземете пари на заем, трябва да обмислите тяхното приложение, нужната сума и възможността за навременното им връщане. Проучете кредитните компании и промоционалните оферти на пазара.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: