Иван Гешев в Плевен: През последните 5,6,7 месеца няма разбита една организирана престъпна група!

05.10.2022 12:44

„Посещенията на прокурори в училище са доказано полезни след срещите с деца, които предстои да получат шофьорски книжки – на следващата година се отчита 220% по-малък ръст на различни ПТП с млади водачи.“, заяви в Плевен главният прокурор Иван Гешев. Той бе тук по повод старта на инициативата на Асоциация на прокурорите в България и на Камарата на следователите в България „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“.

„Твърдението на вътрешния министър Демерджиев (че прокурор е отказал да задържи двамата полицаи по случая с тежкото ПТП на Околовръстен път в София, при което загина френски гражданин– б.р.) не кореспондира със законодателството в страната и с фактите по делото. Това един служител на МВР да задържа за 24 часа по Закона за МВР определени лица е в правомощията само и единствено на МВР. Прокурорът няма такива правомощия. Прокурор не може да забрани или разреши такова нещо, въобще няма участие в тази процедура.“, коментира преди срещата Иван Гешев.

И още: Уважавам господин Демерджиев, въпреки напреженията, които са прескачали между нас в годините. Но изглежда на някой му е неудобно да каже, че работи с прокуратурата. Какво неудобно има в това да спазваш закона? Не може да поставяш политическите интереси пред интересите на българските граждани.

В СГП има отделно досъдебно производство за престъпление по служба, в което се разследват действията на полицейските служители. Единствената война, в която прокуратурата участва, е войната с престъпността. Институциите трябва да си взаимодействат, защото отделните граждани им плащат заплатите.

Неслучайно казвам, че през последните 5,6,7 месеца няма разбита една организирана престъпна група. Не, че няма задържани количества наркотици.  Но важното е не да задържиш едно количество наркотици, като теоретично, понякога една група поръчва на някой служител да „удари“ друга група. И се отчита някаква дейност. Важна е мрежата. В момента наркотиците заливат улиците.

Според главния прокурор Държавата почти не функционира. Това се вижда при проблемите с пътната безопасност. Единствено прокуратурата и неправителственият сектор се ангажират с него. Срам е за българската държава да не може да реши проблем, за който има готови решения.

Информация: Прокуратура на Република България – Пресцентър, фейсбук страница

#тагове:

НАЙ-НОВИ: