ДГ „Слънце“ – град Левски отбеляза Европейски ден на спорта

03.10.2022 16:56

Датата 30 септември е специална, защото всяка година на нея се отбелязва Европейски ден на спорта. За осма поредна година се провежда тази инициатива в детски градини и училища в България и в цяла Европа. Главната цел на Европейския ден на спорта в училище е да се даде възможност на децата да опитат нови активни занимания и спортове, да се движат активно, да играят на чист въздух, което да им доставя удоволствие и да им помага да растат здрави и силни. Европейският ден на спорта в училище е част от кампанията  NowWeMove  и Европейска седмица на спорта  #BeActive.  Събитията от кампанията са официално подкрепени от Министерството на образованието, Министерството на младежта и спорта, редица Общини и Областни администрации.

Всяка година сдружение BG Бъди активен добавя допълнителна стойност на кампанията, чрез задаване на допълнителни теми за ангажиране на децата. Тази година специалната тема е Спорт #БезОтпадъци – чрез езика на спорта сдружението цели въвличането на децата в опазването на околната среда, а допълнителната тема на кампанията е “Зелено образование чрез спорт” – насърчаване на физическата активност и зелено мислене.

Децата от всички групи на детска градина „Слънце”, град Левски спортуваха водени заедно от мотото „ЗЕЛЕНА ДЕТСКА ГРАДИНА „СЛЪНЦЕ”. СПОРТ И ЗДРАВЕ ПОД СЛЪНЦЕТО”. Целта беше да се покаже колко е важно да имат ежедневна физическа активност на чист въздух,  да опазват природата, да живеят здравословно и да имат възможност за спорт, отдих и туризъм. С по-големите деца се обсъдиха въпросите, свързани със здравословното хранене и закаляването. В двора на централната детската градина и филиалните сгради се проведоха разнообразни състезателни, щафетни и подвижни дейности с децата. Игрите, посветени на опазването на околната среда, бяха с фокус върху намаляване на отпадъците и тяхното разделно събиране и рециклиране.

Обядът премина под мотото „Една ябълка на ден и докторът далеч от мен“. Всяко дете получи за десерт ябълка, като символ на здравето и източник на енергия, нужна за спортуване и игри на открито. Всички групи получиха грамоти за участие в събитието от директора на детската градина – госпожа Виолета Панайотова.

Екипите на групите заедно с децата дадоха добър пример за опазване на околната среда чиста и популяризираха ползите от физическата активност, съчетани със здравословен начин на живот и любов към природата.

ДГ „Слънце”, гр. Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: