Година и половина условна присъда получи мъж за причинена смърт по непредпазливост

30.09.2022 16:29

Днес състав на Плевенски окръжен съд разгледа наказателно дело №367/2022 година, образувано на основание обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен, срещу Д.Й.Д., роден 1960 година от град Червен бряг, област Плевен, обвинен в това, че на 18.06.2021 година, в село Сухаче, обл. Плевен, при управление на лекотоварен автомобил, движейки се с 30 км/ч, преминал през лежащото на пътното платно тяло на пострадалия П.В.М., предполагайки, че е просто неравност на пътя, тъй като имал проблеми с очите и по този начин, по непредпазливост причинил неговата смърт – престъпление по чл.343, ал.1, б.“в“, вр. с чл.342, ал.1, предл.3 от НК.

Съдебното заседание е насрочено като разпоредително.

По делото е имало вече насрочено разпоредително заседание, проведено на 01.07.2022 година. Тогава ход на делото не е даден, поради това, че единият от пострадалите лица не е имал упълномощен адвокат, който да го представлява. С оглед на това и направената молба от пострадалия да му се даде възможност да упълномощи свой защитник, съдът е отложил делото.

В проведеното на 30.09.2022 година съдебно заседание, подсъдимият е поискал делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, т.е. признавайки вината си в извършване на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, без да се събират доказателства за това. Постановена е присъда, с която на Д.Й.Д. е наложено наказание в размер на 1 година и 6 месеца – условно, с тригодишен изпитателен срок. За срок от 1 година и 6 месеца е лишен и от правото да управлява МПС. Разноските по делото са присъдени за сметка на подсъдимия.

Присъдата не е окончателна. Същата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд – Велико Търново, в петнадесетдневен срок, считано от днес.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: