3-те ключа за мотивация за тренировка след 40

21.09.2022 7:43

Идеята за фитнес след 40 годишна възраст може да бъде плашеща, особено ако досега не сте тренирали и тепърва трябва да усвоите основните правила. В действителност нямате повод за притеснение, тъй като никога не е късно да влезете във форма и да изградите мечтаното тяло.

Какво се случва с тялото след 40 годишна възраст?

Неизменно с течение на времето в телата ни настъпват множество хормонални и физиологично промени, които се отразяват на начина, по който изглеждаме и се чувстваме. След навършване на 40 години се наблюдават:

  • Загуба на мускулна маса и костна плътност
  • Увеличаване на телесните мазнини
  • Забавяне на метаболизмът
  • Промяна в хормоналните нива, повишаване на инсулина и напълняване
  • Загуба на колаген

Въпреки, че всички тези факти звучат тревожно, причина за паника няма. С правилния хранителен режим, добавки и физическа активност, ще изглеждате и ще се чувствате чудено и след 40!

Как да се мотивирате за тренировки?

Именно мотивацията и постоянството могат да бъдат трудно достижими цели, най-вече защото не вярвате във своя успех или сте се примирили със статуквото.

  1. Правилната диета

За да изградите и запазите мускулна маса и да оформите тялото си, независимо от възрастта, на първо място се нуждаете от правилен хранителен режим. И най-добрите тренировки няма да дадат желания резултат, ако диетата ви не е подходяща.

  • Ограничете захарта, солта, алкохола и кофеина

Тези вещества се отразяват негативно на метаболизма, хормоналния баланс, състоянието на мускулите, ставите и кожата. Ако в млада възраст тези промени са едва забележими, то с напредването на годините, те стават силно изявени.

  • Приемайте достатъчно белтъчини

Протеините стимулират мускулния растеж. Разпределете ги равномерно към всяко основно хранене. Добра идея е да включите и протеини на прах за да сте сигурни, че си набавяте достатъчно.

  • Намалете въглехидратите

Бързите въглехидрати като тестени и преработени изделия, сладкиши и пържени храни, трябва да бъдат сведени до минимум. Вместо тях яжте храни с нисък или среден гликемичен индекс като плодове, зеленчуци, овесени ядки.

  • Включете бобови култури

Бобът, нахута, лещата са богати на фибри и белтъчини и е важно да присъстват в диетата ви.

  1. Подходящите хранителни добавки

За да бъдете мотивирани за тренировка, трябва на първо място да имате сила, енергия и желание. И разбира се – да виждате резултати от усилията си.

А това няма да стане без правилната диета и подходящите добавки към нея. След 40 годишна възраст по-често се наблюдава недостиг на витамини, минерали, протеини, хормони. Затова е уместно да ги включите в режима си.

Основните добавки, които е добре да приемате:

  • Калций – загубата му се увеличава с годините, а това се отразява на костите, ставите, ноктите и кожата;
  • Витамин D – с възрастта нивото на този витамин намалява, а усвояването му се забавя;
  • Протеинови добавки – както споменахме, протеините са много важни за мускулния растеж и метаболитните процеси. Затова е уместно да приемате протеин на прах;
  • Рибено масло – с напредване на възрастта нараства рискът от сърдечно-съдови заболявания. Затова се препоръчва да увеличите приема на рибено масло, което предпазва сърдечния мускул;
  • Стероиди – вероятно ще са ви необходими добавки за повишаване на тестостерона, ако искате да изградите качествена мускулна маса може да се доверите на онлайн магазин Anabol.bg.
  1. Приемете се такива, каквито сте

Понякога е трудно да приемем промените, които се случват в телата ни с възрастта, но няма как да избягаме от тях.

Не забравяйте, че може да изглеждате чудесно и много след 40 годишна възраст и всичко зависи от вас. Не позволявайте на стреса, умората и забързания начин на живот да ви демотивират.

Положете усилия да се храните правилно и да тренирате редовно и тялото ви ще ви се отблагодари.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: