Д-р Калин Поповски: Трябва да се състави правителство след изборите, но не за сметка на българския национален интерес!

21.09.2022 19:33

 Д-р Калин Поповски е от водещите акушер-гинеколози у нас. Кандидат за депутат и водач на листата на ВМРО за 15 МИР Плевен.

Бяхте вече народен представител от 15 МИР Плевен. Май сте един от малкото, които след края на мандата се завърнаха отново в родния си край…

Аз съм потомствен лекар, пряко свързан с моя избирателен район и УМБАЛ „Георги Странски“ Плевен, където имам вече над 30 /тридесет/ години трудов стаж.

В тази болница са работили  родителите ми, а понастоящем работим аз и съпругата ми – специалист по вътрешни болести и токсикология. Повече от 8 /осем/ години в УМБАЛ „Георги Странски“ работи и моят син, акушер гинеколог трето поколение, със защитена дисертация по АГ. Моето семейство общо има повече от 100 /сто/ години трудов стаж в плевенската държавната болница Георги Странски.

Така че моето завръщане в Плевен никога не е подлежало на съмнение и аз винаги ще бъда свързан с този прекрасен град.

Припомнете за работата си в здравната комисия и по-важните закони и законопроекти.

Ние бяхме в управляващата коалиция ГЕРБ – ОП /Обединени патриоти/. Колегите от ГЕРБ нямаха идеи за радикални реформи в здравеопазването като организация, финансиране и териториално разпределение, и поради тази причина не се осъществи така желаната реформа в сектор здравеопазване, а само нарастваше ежегодно бюджетът на НЗОК, който се сформира на база 8% от доходите на работещите граждани.

Не се предприеха стъпки относно съотношението на различните клиничните пътеки, които се намират в тежък дисонанс помежду си. Имахме редица неформални предложения, които не се реализираха поради изброените по-горе причини, а именно за извършване на ефективна реформа в сектора.

Какво конкретно направихте за Плевен като народен представител?

По моя инициатива като народен представител от 15 МИР Плевен и служител на УМБАЛ „Георги Странски“ Плевен в 2 последователни години от управленския мандат, заедно с г-н Красимир Каракачанов, бивш заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, осигурихме 2 пъти по 1 мил. лв. допълнително финансиране на плевенската болница. С първия милион се подобри материално-техническата база на болницата, която е и най-голямата в Северна България. С втория 1 милион бе закупен апарат за инвазивна кардиология – последна генерация, който вече работи от година и половина и за периода от 1 март 2021г. до сега през него са преминали 1320 души с остър инфаркт на миокарда, изключително важно за спасяване на човешки живот. Или казано по друг начин, това е бройката спасени животи при диагностициране с инфаркт и нестабилна стенокардия.

В края на мандата, заедно с коалиционните партньори от ГЕРБ, осигурихме допълнително финансиране от 1 милион  и за парк Кайлъка.

По инициатива на г-н Красимир Каракачанов, бивш заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, и както и моя инициатива, ВМРО-БНД се включихме активно в построяването на паметника на Дойранската епопея. Участвахме с много сериозна финансова подкрепа. Отделно, по инициатива на  г-н Каракачанов в качеството си на военен министър, Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в гр. Долна Митрополия, придоби статут на самостоятелно висше учебно заведение и се разкри Факултет по авиационен мениджмънт.

Хората са уморени от политика и недоверчиви, меко казано, към политиците. Как се връща доверие в условия на няколко кризи?

Българинът е странен избирател. Понякога той залага на нови партии, без да е сигурен в тяхната експертност и политически качества, и когато се стигне до съответните политически, енергийни, здравни и т.н. кризи се връща разумът. Българският избирател от една страна е хазартен тип, залагащ на поредния „месия“, появил се в политическото пространство, а от друга страна не гласува и след това всички са му виновни за неговите несгоди.

Ангажиментите, които бихте поели ако станете народен представител?

Ще продължа да настоявам за промяна в нормативната уредба в здравеопазването, особено да бъдат приети промени, свързани с помощта на държавата към държавните болници.

Необходима е спешна промяна в начина на финансиране на държавните болници и на тези с приоритетно държавно участие, които са гръбнака на българското здравеопазване като бъдат регистрирани по чл. 5 от Закона за лечебните заведения – по подобие на болниците от системата на ВМА. По този начин държавата ще може да финансира допълнително (66 болници в страната), без които здравеопазването в държавата е невъзможно.

Също така ще работя за интегрирана профилактика, ранна диагностика и ефективно лечение на заболяванията като възможност за по-добро здраве и качество на живот. Ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични състояния чрез въвеждане на ежегодни профилактични прегледи на всички български граждани.

Подобряване на достъпа и качеството на специализираната, болничната и доболничната медицинска помощ. Осигуряване на медицинска помощ в малките населени места, включително и мобилни групи, чрез актуализиране на национална здравна карта, отчитаща потребностите на населението от медицинска помощ по видове – съобразно възрастова структура, заболеваемост, болестност, смъртност, детска смъртност и др., създаваща задължителни минимални и максимални изисквания за териториалното разпределение на структурите за извънболнична, болнична и спешна медицинска помощ, високотехнологични медицински дейности. Ефективна реформа в лекарствената политика с цел оптимална достъпност, ефективност и качество. Приоритетно коригиране и намаление на доплащането на лекарствените продукти за деца, възрастни и хора с увреждания.

Като депутат от 15 МИР Плевен, заедно с останалите колеги от района, трябва да осигурим финансиране от държавата за общинския стадион в гр. Плевен и многофункционалната спортна зала, чийто строеж е прекъснат. Също така трябва се продължи изграждането на АМ Хемус и АЕЦ Белене.

Трябва ли след изборите да се състави правителство? Какъв според Вас трябва да бъде неговия профил и най-важните неща, които трябва да свърши?

Трябва да бъде съставено правителство от водещите парламентарни сили, които ще бъдат представени в 49-то НС.

Правителство в каскадата от кризи, в които живеем вече почти 1 година е нужно на България. Но това не трябва да е с цената на българския национален интерес. Последните три парламента показа само едно – попадналите вътре обслужват или проамерикански, или проруски или корпоративни интереси. Те не се интересуваха от нуждите на хората и от суверенитета на България.

Но все пак съм мислил, как трябва да изглежда един бъдещ кабинет. Той трябва да е обединен не на принцип проста математика и постигане на кворум, а трябва да е базиран на приоритети. За мен лично те трябва да са 10, а именно:

  • Енергийна сигурност;
  • Повишаване на доходите на населението;
  • Нулева нелегална миграция;
  • Ефективна здравна реформа;
  • Въвеждане на консервативно-християнски ценности в образованието на децата и подрастващите;
  • Защита на българския национален интерес;
  • Справяне с демографската криза;
  • Изграждане на нови ядрени мощности;
  • Ревизия на зелената сделка;
  • България надежден партньор в НАТО и ЕС;

Належащо е обаче да се помисли и за смяна на системата. Настоящата политическа класа се изхаби и това е видно и от безпрецедентно ниската избирателна активност на последните избори, и от отрицателния рейтинг на институции като Народното събрание и Министерския съвет. Ние от ВМРО говорим отдавна за конституционна реформа, свикване на ВНС, увеличаване правомощията на президента, мандатност на изпълнителната власт, създаване на механизми за контрол и отзоваване на народни представители и др. Явно обаче обществото още не е достигнало до този извод. Но съм убеден, че и това ще стане тема в дневния ред съвсем скоро.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: