Задържаха трима за онлайн измама с продажба на пелети

20.09.2022 16:12

Операцията е реализирана от служители на ОДМВР – Плевен, ОДМВР – Русе и ГДНП, под надзора на Районна прокуратура – Плевен

Действията са предприети на 16 септември, мъжете – на 26, 21 и 23 години, и тримата са криминално проявени, като най-възрастният – осъждан, са арестувани  на територията на голям търговски обект в Русе. Според първоначалните данни задържаните са съпричастни към измама с продажба на пелети, реализирана на 8 август 2022 година. Установено е, че връзката за „изгодната сделка“ е  осъществена чрез обява в търговска платформа във Фейсбук, от жертвата е искано изпращане на капаро чрез система за бързо плащане. В процеса на работа станало ясно, че 26-годишният е публикувал и обяви за продажба на изгодни цени на дърва за огрев, контейнери за живеене, олио, брашно, гаражни клетки и др., а другите двама изпълнявали ролята на сътрудници в схемата. Извършени са процесуални действия – обиск, претърсване и  изземване в 2 автомобила и жилище във Ветово. Намерени и иззети са вещи, свързани с престъпната дейност на задържаните.
Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура в Плевен. По отношение на 26-годишния е взета мярка за неотклонение  „задържане под стража“.
Налични са данни за съпричастност към такъв тип измами в Кърджалийска, Пловдивска и Врачанска области.

Сектор „Измами“, ГДНП обръща внимание на гражданите, да бъдат внимателни преди плащания за стоки или услуги по обяви в интернет, без значение дали са публикувани в социалните мрежи или в сайтове за продажба. Сигнал за измама е фактът, че без да са подписали договор за покупко-продажба или уредени документално всички детайли, от тях ще бъдат поискани пари за капаро или предварително поемане на транспортни разходи. Обикновено парите се превеждат чрез системите за бързи плащания или чрез пощенски запис.

Това информират от Пресцентър на МВР Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: