С шоуто „Смях по български“ откриха красивия Летен театър в град Левски

19.09.2022 15:38

Първата сценична изява в новоизградения Летен театър в град Левски на 18 септември бе на Георги Николов – Жорони със супер шоуто „СМЯХ ПО БЪЛГАРСКИ.”

Георги Николов, който е родом от Левски, и е един от пионерите в българската стендъп комедия, успя във ветровития неделен ден да разсмее публиката и подкрепи изграждането на скулптурната композиция  „Земляците” – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков. В събитието участваха неговата съпруга – руската певица Виктория Куприна и прекрасната им дъщеричка Фрея.

„За мен е голяма чест и отговорност да съм първия артист, който ще се качи на сцената на чисто новия Амфитеатър в родния град. Вълнението и щастието са безкрайни и благодаря на г-жа Любка Александрова, на целия екип и на всички съграждани. За мен е чест,че каузата, зад която заставаме всички тази вечер заедно, е събиране на средства за уникалната скулптурната композиция „Земляците” на тримата големи – Георги Парцалев,  Дончо Цончев и Григор Вачков.“, каза Георги Николов.

Специален гост на вечерта беше поетесата Лилия Юрукова, леля на Жорони, родена в Никопол, но от предучилищна възраст до 11 клас  живяла в град Левски.

„Това са най-незабравимите ми години, годините ,които са ме формирали като човек, и аз съм безкрайно благодарна на моите родители, на моите учители от ОУ  „Максим Горки” и СУ ”Крум Попов”, на учителите по български език …”, сподели доскоро началната учителка , намерила ново амплоа да изрази обичта си към българския език, да сбъдне мечтата  си, както сама сподели.

Лилия Юрукова се включва веднага в дарителската кампания щом научава за нея, силно впечатлена от проекта за най-любимите и актьори, любимци на поколения българи. Тя познава Мартина Вачкова, а с родителите на Дончо Цончев са живеели на една улица, и тя си е играла с дъщеря му Ангелина, сподели поетесата , която вече 39 години живее в Петрич.

Със средствата от продажбата на своите книги тя подкрепи благородната кауза.

Кметът на Община Левски Любка Александрова благодари от сърце на Георги Николов –Жорони за това, че първо левчалия с такъв артистичен заряд стъпи на тази сцена и случи бойното кръщене на Летния театър.

Книгата „Хамлет от град Левски” беше подаръка, който получи Жорони от кмета на общината, за да му напомня за историята на град Левски. А пожеланието на Любка Александрова бе: „Жоре, тръгнал си по пътя на големия артист и човек Парцалев. Остави в сърцето на публиката диря дълбока като неговата!”

Във ветровития ден „попътен вятър“ за Летния театър пожела кметът на Левски, а радостта, аплодисментите и топлината в усмивките на близки, приятели, публика, бяха добър знак за това.

Информация и снимки: Община Левски, Пресцентър

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: