Бойлер или топлофикация? Кое е по-евтино?

19.09.2022 8:32

Експертите препоръчат топла вода, предлагана от топлофикация, като по-евтин и безопасен вариант.

 

Водата е ключов елемент от нашия живот, без който не можем, но трябва да се отнасяме отговорно към потребяването и, защото не навсякъде е толкова достъпна, колкото сме свикнали. В ежедневието си, ние използваме вода освен за питейни нужди и готвене, така и за къпане, чистене и миене. За това водата ни е необходима топла.

Потреблението на топла вода в жилищни блокове, училища, детски градини, болници, хотели и спортни зали е голямо. Според експертите от Асоциация на топлофикационните дружества в България използването на бойлер е значително по-скъпо в сравнение с услугата „битова гореща вода“ на топлофикация. Експертите предупреждават, че бойлерите не са  от безопасните уреди в един дом.

„Използването на бойлер като основен източник за получаване на топла вода утежнява месечната сметка неимоверно, тъй като токът поскъпна значително, а и бойлерите имат висока консумация. Като минус може да се посочи и че, топлата вода в бойлера свършва бързо. Ако сте многочленно семейство вероятно няма да има достатъчно количество топла вода всички в домакинството да се изкъпят един след друг и се налага да се изчаква по-дълго, което създава неудобство. Едва ли има човек, разчитащ на бойлер, който да не е усещал дискомфорта от изчерпването на топлата вода още, докато е под душа. Доста неприятно усещане, което има решение в по-големите градове. Решението е  топлофикация.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Инж. Кремен Георгиев обясни, че когато получават затоплена от топлофикация вода, на клиентите се спестяват разходи за покупка на бойлер, както и разходите по поддръжката му. Неоспорим факт е и предимството и комфортът на непрекъснатото 24 часово снабдяване с топла вода.

„В различните сгради разходът за подгряване на 1 куб.м. топла вода е различен. Критерии за изчисляването му са броят на абонатите към една абонатна станция, размерът на сградата, сградната инсталация и санирана ли е сградата. Колкото повече абонати в една сграда използват битова гореща вода, толкова по-нисък е специфичният разход на енергия за подгряване и съответно по-ниска крайната цена.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът посочи, че повечето топлофикации в страната са въвели пределна цена за битова гореща вода, което е в услуга на абонатите. По думите му по този начин дружествата доброволно се отказват от възможност за генериране на повече приходи с цел да не утежняват сметките на клиентите.

„От опита си мога да кажа, че основно причини за неефективната работа на цялата инсталация, както и за не достигане на необходимата температура често са старите и неизолирани тръби, липсващи или повредени клапи и кранове. За максимална ефективност е препоръчително всички абонати да изолират инсталацията за битова гореща вода, което ще намали разхода за подгряване, а оттам и сметките.“ каза инж. Кремен Георгиев.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: