Красимир Каракачанов: Абдикирала държава не може да реши проблемите на хората!

17.09.2022 10:14

Макар и оттеглил се от оперативното ръководство на ВМРО-БНД, Красимир Каракачанов продължава да обикаля градове и села и да се среща с хората. Преди няколко дни той бе и в Плевенско, като отдели и време за едно интервю за Плевен за Плевен.

  • Как оценявате политическата ситуация в България, с оглед на Вашия богат политически опит?
  • Изключително критична, поради няколко причини: така наречените партии на промяната се оказаха абсолютни ментета. Използваха недоволството на хората от Борисов и Герб, за да се намъкнат във властта едни хора, зад които стоят, както корпоративни интереси на определени политически играчи, така и външно-политически интереси. Продължаваме промяната е проект на американското посолство и това е факт.

Да управляваш държава, се оказа, че не е като да приказваш по телевизията, защото когато се наложи ти да решаваш проблемите на хората, се изискват компетентност, грамотност и най-вече чувство за отговорност. Две служебни правителства на Янев и това на ПП докараха положението дотук.  Още първите месеци изтърваха инфлацията, картела в горивата. Омразата, която се пося, разделението между партиите, ще доведе до друг голям проблем – няма как да седнат на една маса и да се разберат.

За съжаление, моята прогноза е, че вследствие на година и половина експерименти, след 2 октомври няма да има мнозинство, което да състави правителство в името на България.

  • Мина вече втора седмица от предизборната кампания. Някакви ясни политически идеи и послания?

Няма такива. Всички говорят някакви евроатлантически ценности и политически работи, които нямат нищо общо с реалния живот. В икономиката няма добър и лош, затова ще попитам: Азербайджан по-демократична държава ли е от Русия? Ако заместим руския петрол със саудитски – Саудитска арабия по-демократична държава ли е? Там жените имат права ли, има многопартийна система ли.. Когато вкараш празното политическо говорене, за да се харесаш на някои външнополитически фактори или да изпълниш техните поръчки, няма как икономиката да върви.

Партиите не се концентрират в кампанията да предложат реални решения. А те са много прости. Няма как държавата да абдикира и да ти реши проблемите. Тя трябва да вземе няколко много ясни мерки. Примерно в Унгария – още преди година Орбан определи таван на горивата, таван на цените на тока и основните хранителни продукти, за да предотврати спекулата.

Основният проблем е изхранването на населението. 70 процента от основните хранителни продукти са внос. Отдавна в България не се прави сирене и кашкавал с българско мляко. Внасяше се сухо мляко от Украйна и Беларус, но сега това е невъзможно и цените се качват. Същото е с преработвателната промишленост. Преопаковат се и се продават внесени продукти с изтекъл срок на годност, но и това ще спре. Земята в България се държи от 300 човека, които не отглеждат крави и овце, а се занимават с производство на слънчоглед, царевица и пшеница – експортни и борсови стоки. Никой не смее да скочи на тези олигарси и на Брюксел.

  • Създава се впечатление, че ЕС в момента води някаква обща политика на Съюза, и в същото време всяка негова членка се спасява поединично…
  • Допреди 7-8 години в Европа имаше няколко големи политици, които се опитваха да правят европейска политика – Саркози, Берлускони, Меркел. В момента в цяла Европа има един политик, който води адекватна икономическа политика – Виктор Орбан. Но Унгария не е така мощна политически, за да определя европейската политика. Всички европейски политици изпълняват това, което им се каже от Щатите, и виждаме резултата. Вследствие на войната,  Европа ще претърпи най-тежката криза, защото взема политически решения, а не такива, съобразени с икономическата ситуация. Най-вероятно ще има, така да се каже, раздвижване на масите в отделни държави и нещата може да се променят.

Щатите са наши съюзници, но те си гонят личните интереси. За САЩ е важно Европа да бъде свързана с тяхната банкова система, да потребява техния газ, да изпълнява политическите им решения и бъде лоялен член на НАТО. Кризата ще доведе, освен до финансова, и до икономическа зависимост. Европа ще остане един континент, в който големите сили ще разиграват техните интереси, и ще бъде заселена с емигранти от Четвъртия свят.

Нашите политици, за разлика от Орбан, за разлика дори от Ердоган, нямат кураж да водят самостоятелна политика, или дори да имат самостоятелно мнение. Затова и на изборите на 2 октомври ще изберем едни политици, които се съревновават, как да бъдат по-верни на Брюксел и Вашингтон.

Не казвам, че трябва да водим проруска политика. В никакъв случай! Ние сме държава, член на НАТО и ЕС, но това не означава, че трябва да жертваме интересите на българския народ в името на това, че военно-промишленият и финансов капитал на Щатите са решили да правят печалби за сметка на Европа. Така бе и по темата Македония, където ни притиснаха да вземем едно полурешение, от което няма да има ефект.

  • Обединен патриотичен и консервативен фронт като възможна политическа алтернатива?

Един път го бяхме направили през 2017 година, но лични противоречия съсипаха идеята. Трябва да се почне отново, но това не е процес, който може да се случи за няколко месеца. Една критична маса от населението трябва да узрее за идеята, че е крайно време да спрем да чакаме някой да ни спасява. Защото 45 години чакахме Съветския съюз да ни храни, сега 30 години чакаме Европа да ни храни. След това дойде един от Мадрид, дето обеща да ни спасява и си прибра едни имоти. Сега дойде един от Канада, който безочливо ни излъга и наруши Конституцията…

За съжаление, българинът през последните 20 години е някак си пасивен. А си имаме една хубава приказка за неволята. Счупената каруца може да си я оправим само ние.

Вървим към едно самоунищожение, защото не можем да мислим, и защото не искаме сами да си оправим нещата. Нито в Москва, нито в Брюксел, се интересува някой за нас. През последните 30 години нашата политика е на мургави магистралки на промоция.

  • Накрая нещо все пак оптимистично….
  • За съжаление, ние влизаме в една спирала от избори. След 2 октомври трудно ще се състави правителство. Така наречените протестни партии на промяната, освен, че са изпълнители на чужда воля, ще свалят наполовина гласовете си. Единственият им вариант е да направят правителство с ГЕРБ. но при Борисов съществува другияг проблем. Той си го казва: Партията е моята каручка и който ще се качва, да се качва. Но САЩ няма да му дадат да кара тоя път тази каручка като му позволяват да състави той правителство. А и никой сега не иска да участва в едно зимно управление, защото трябва да се вземат решения, които няма да се харесат на партньорите. Държавата е натрупала дългове, които няма да може да изплати…

Ще продължим да се въртим в тая политическа спирала, докато на народа не му писни и не започне да мисли, когато ходи да гласува. Може би, така ни е било писано…

Снимка: архив Плевен за Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: