Първият учебен ден в община Левски – празник за българското училище

15.09.2022 14:37

Кметът на Община Левски Любка Александрова честити първия учебен ден на всички учители, ученици и родители със специален  поздравителен адрес: «Честит празник на всички, които носят училището в душата си – като потребност, като очакване или като спомен! Под звуците на българския химн бъдещето на България ще изпълни училищните дворове. Училищният звънец ще призове малки и големи по пътя на познанието…”

В община Левски днес пет училища посрещнаха празнично и присъствено  своите възпитаници – ПГССТ «Никола Вапцаров», СУ «Крум Попов», ОУ „Неофит Рилски“  с. Обнова, ОУ „Христо Ботев” с. Асеновци, ОУ „Христо Ботев” с. Българене.

113 са първокласниците в община Левски, а децата от 4 до 6 години в задължително предучилищно образование са 270. През тази учебна година 367 ученици и 33 деца ще пътуват с училищен транспорт до своето училище и детско заведение .

Кметът на Община Левски Любка Александрова пожела лично здрава и успешна нова учебна година на учители, ученици, родители, на първокласниците в ОУ «Максим Горки» на училищното тържество, събрало багрите и красотата на празника на всички съпричастни на българското образование. Специален подарък, книгите „История славянобългарская” на Паисий Хилендарски  и „Рибния буквар” на Петър Берон, получиха учителките на първокласниците. Гост на тържеството беше и Петя Чолакова –гл. експерт „Образование, култура и спорт”. Директорът на училището Даниела Георгиева връчи и отличия на ученици за високи постижения.

В най-голямото училище в общината – СУ „Крум Попов“, над 500 ученици, учители, родители и гости днес преживяха отново радостта от празничното събитие – откриване на новата учебна година присъствено. Най-развълнувани бяха първокласниците, които с радост споделиха и показаха  желанието си да учат и да знаят .

С тържествено издигане на знамето и българския химн започна училищният празник, гости на който бяха: зам.-кметът на Община Левски инж. Кольо Домеников, Ваня Дочева-секретар на МКБППМН, Ралица  Рачева- председател на обществения съвет, Силвия Сашкова – секретар на НЧ „Георги Парцалев-1901”, Венета Савова-дългогодишен директор на училището. Директорът Валентина Дженева поздрави всички с началото на новата учебна година и пожела да е здрава, успешна и присъствена, като прочете специалния поздрав на кмета Любка Александрова.

„Радост и чест е за мен да съм част от този празник, откриването на новата учебната година..”, каза в приветствието си зам.-кметът на Община Левски инж. Кольо Домеников. Пожела тя да бъде слънчева и добра, присъствена, без кризи. Призова родителите и учениците да не забравят в съвременния свят, че основите на образованието формират човека като личност и това е в основата на бъдещата реализация. На учителките на първокласниците той подари книгите „История славянобългарская” на Паисий Хилендарски  и „Рибния буквар” на Петър Берон, с пожелание да им бъдат полезни .

Любомир Панчев – ученик от IX „а” клас, представител на област Плевен в Националния съвет на децата, обяви ,че ще дава гласност на идеите на учениците, а всички положиха клетвата на ученика в СУ „Крум Попов”. Прозвучаха и приветствия и пожелания от името на родителите. По стара българска традиция в училищата плиснаха менче с вода, а училищният звънец призова за ново начало на учебната година.

ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН НА ВСИЧКИ, СЪПРИЧАСТНИ  НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Текст и снимки: Община Левски, Пресцентър

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: