Учение за неотложни аварийно-спасителни работи при възникване на силно земетресение се проведе в град Левски – снимки

14.09.2022 13:01

В седмица на пожарната безопасност, на 13 септември в административната сграда на Община Левски и района на ЖП гара Левски се проведе Общинско учение на тема: „Дейност на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, органите за управление и силите на Единната спасителна система  за провеждане на неотложни аварийно-спасителни работи при възникване на силно земетресение на територията на община Левски” .

Съгласно заповед на областния управител на област Плевен и плана за действие при бедствия и аварии , ръководителят на общинския щаб , зам. кметът на Община Левски, инж. Кольо Домеников свика в заседателната зала на Община Левски щаба за провеждане на учението за защита на населението при силно земетресение.

Взаимодействието между всички участващи при ликвидирането на последствията от бедствието е сред основните цели, обяви инж. Кольо Домеников и разясни   необходимите действията за вземане на решения от щаба , съобразно констатираните поражения.

Кратка презентация на  реда за работа при бедствия и по конкретно при земетресение, представяйки сеизмичната карта на страната и конкретно на региона ,направи Мариян Величков-  представител РДПБЗН- Плевен . Планирането при бедствия се извършва на общинско, областно и национално ниво. Плановете за  защита при бедствия се изготвят от участниците за  всяка една от опасностите.В Община Левски има разработен план, приет на сесия на Об С- Левски . Част от този план са и организираните действията при земетресение  за предотвратяване и намаляване на последиците. Целта е да се създаде оптимална организация за защита на населението.

Директорът  на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“  – Плевен – Комисар Станислав  Атанасов напомни , че за учението, съгласно Закона за защита при бедствия, имат задължение  всички представители на местната власт, на централната – областните управители  и юридически лица, един път в годината да провеждат такива обучения и занятия. Припомни още общия ред, по който функционира цялата единна спасителна система – оперативните действия и взаимодействие на щаба и органите по Закона за защита при бедствия.

На учението, секретарят на щаба Георги Петров обяви високата степен на земетресението и пораженията, а всеки от членовете на щаба информира за актуалното състояние : Директора  на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“  – Плевен – Комисар Станислав  Атанасов, от ФСМП – Левски  д-р Якимова ,  н-ка на В и К район Левски – Стефан Владимиров, н-ка  РУ – Левски , Пламен Цолов, отговорника на „Овергаз север”-Русе ,Светослав Спасов, Кольо Глинджурски от РПС-Левски, Павел Маринов -представител на Оперативен център –Левски към „Дирекция експлоатация и поддържане“ – регион Плевен,  Директора  ОП ” БКС-Левски“ – Марияна Гатева, Петя Чолакова –гл. експерт „Образование ,култура и спорт” и др. В заседанието на щаба участваха и кметове на кметства в общината.

След подаден сигнал за опасност бяха проведени  аварийно – спасителни дейности в сградата на Община Левски и ЖП –гара Левски.

Информация и снимки: Пресцентър на Община Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: