Близо 13 млн. лева данъци и осигуровки платиха плевенчани чрез ПОС терминалите на приходната агенция

13.09.2022 17:10

От началото на 2022 година гражданите и бизнеса от Плевенска област платиха над 12.5 млн. лева данъци и осигурителни вноски чрез виртуален или физически ПОС терминал на НАП, което е с почти 4 млн. лева повече в сравнение със същия период на миналата година.

Предпочитанията към този начин на плащане расте, защото освен че за него не се дължат такси, то се отразява на момента в данъчно-осигурителните сметки на клиентите, а не след 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи, т. е. задълженията се погасяват на момента.

Гражданите и фирмите, които притежават банкови карти, могат да превеждат чрез ПОС терминал както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задълженията си към други институции (глоби на КАТ, задължения към съд или общини), предявени за събиране от приходната агенция. Това може да стане по два начина:

  • чрез електронната услуга на НАП „Справка за задължения с възможност за извършване на плащания“, която се достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП, в менюто „Плащане и изчисляване“. Услугата функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата;
  • чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП.

От НАП напомнят, че когато се плащат задължения към други институции или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнително разпределение от публичен изпълнител, което отнема повече време.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: