Преди 150 години Васил Левски създава първия революционен окръг в България на 10 септември

10.09.2022 7:52

На днешния ден през 1872 г. Васил Левски създава първия революционен окръг в България с център село Голям извор, което се намира в община Тетевен, област Ловеч. То се намира в планински район, на 15 км от Тетевен, по поречието на р. Оселна.

Заради голямата активност на хората от селото, Апостолът го определя за Първи окръжен революционен комитет в Българско. На 12 декември 1872-а Левски пише писмо до окръжния център в Голям извор, в което казва: „Близо е времето вече – българинът не ще бъде роб, а свободен.“

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски (на стар правопис: Василъ Лъвскій), е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

В края на юни 1872 г. Левски напуска Букурещ и като пълномощник на БРЦК в Българско започва преустройство на Вътрешната революционна организация. В края на юли избистря концепцията си за реорганизиране на комитетската мрежа и пристъпва към създаване на окръжни комитети на Вътрешната революционна организация.

В село Голям извор е запазена автентичната къща, в която е създаден Първият окръжен революционен комитет от Апостола на Свободата – Васил Левски. Сега къщата е музей с богата етнографска сбирка, подредена с много вкус.

Информация: по материали от интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: