Плевен почете 145-ата годишнина от най-драматичния и кръвопролитен Трети щурм – фотогалерия

09.09.2022 13:08

С военен ритуал, отслужване на панихида и поднасяне на венци и цветя днес бе почетена 145-ата годишнина от най-драматичния и кръвопролитен Трети щурм за Плевен по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г. Събитието, което се състоя пред Костницата в „Скобелев парк музей”, уважиха областният управител Иван Петков, заместник областният управител Александър Трайков, заместник кметът на Община Плевен Стефан Милев, граждани и представители на граждански организации. То бе организирано от Регионалният военноисторически музей и Община Плевен.

Припомняме, че през 1907 г., по инициатива на Комитет „Цар Освободител Александър ІІ”,  се отслужва панихида в памет на загиналите на 11 и 12 септември 1877 г. в Третия щурм за Плевен руски и румънски воини. С малки прекъсвания във времето, този ритуал става традиция и част от обществения и духовен живот на Плевен и до днес. Това спомена и днес в словото си директорът на Регионалния исторически музей в Плевен Володя Попов.

„Достойнството на един народ, на една нация и на една държава, се отчита и по това – по какъв начин те изразяват своята благодарност и своето съпричастие към подвига на тези герои, и го предават на поколенията. Ние дълбоко в себе си осъзнаваме, че тези хиляди руски и румънски офицери и войници, оставили костите си в тази долина, са го направили за свободата на България.“, каза още Володя Попов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: