Когато работата е рецепта за щастие

09.09.2022 12:24

Стажантската програма на Yettel вече 7 години сбъдва мечтите на млади специалисти

Щастието на работното място е точно толкова важна цел, колкото и трудна за постигане. Първо трябва да намерим своята професионална страст и призвание, след това да открием средата, която ни мотивира всеки ден, и всичко това да споделяме с колеги, с които работим като едно цяло и смело можем да наречем приятели. Звучи почти утопично. Не и за Люба Радева и Момчил Божков, с които разговаряме за стажантската програма Hub by Yettel на оператора с усмивка, много настроение и заразително професионално вдъхновение.

Знание, отговорност, доверие и забавление. Това са думите, с които Момчил описва преживяването Hub by Yettel и споделя, че то буквално е преобразило целия му живот. В момента той завършва бакалавърска програма по маркетинг в Нов български университет и е част от програмата през 2021/2022 г. Само 5 месеца след началото на стажа си получава и предложение за постоянна работа в компанията и днес е на позиция Маркетинг Специалист – частни клиенти.

Момчил винаги е виждал професионалната си реализация в сферата на новите технологии, от години е фен на Yettel и следи развитието на компанията, а за стажантската програма научава от своя приятелка. Сега самият той не спира да я препоръчва на приятелите и състудентите си, защото: „Супер готино е, забавно е, запознаваш се с много добри професионалисти и страхотни хора, които знаят хем как да работят, хем как да се забавляват. Също така учиш много, развиваш се и имаш шанса да останеш на постоянна позиция, което не всяка компания може да ти предложи“.

Ключов фактор за бързото и качествено кариерно развитие на стажантите е работата им в екип с най-добрите професионалисти в сферата на телекомуникациите. Те мотивират и вдъхновяват младите таланти, помагайки им да развият потенциала си. „Важни са не само уменията, но и страстта да се учиш, защото е ясно, че като стажант не идваш с опит. Покажеш ли желание да се научиш, никой не би те спрял, даже напротив – трябва да грабнеш такава възможност с две ръце и това променя живота ти“, споделя Момчил. Той вярва, че за младите хора не е трудно да намерят своето мечтано работно място, стига да са амбициозни, с хъс и емоционално привързани към специалността, в която се развиват.

Сред предимствата на програмата безспорно е работата по реални ключови проекти за компанията. Стажантите са включени в целия процес от брейнсторминга на идейно ниво до пускането на услугата до крайния потребител и измерването на резултатите. „Това са знания, които нямаше как да науча в университета, просто защото там сме насочени в друга посока. Как се работи в една голяма корпорация и как се реализират всички процеси в нея беше най-ценното, което научих“.

Както за повечето млади хора, така и за Момчил, не само материалната част от професионалното развитие има значение, макар, че стажантите в Yettel получават възнаграждение за труда си, както и всички придобивки, които имат служителите. „Не всичко е свързано с привилегии, колегите са изключително готини и се работи супер с тях. Съответно когато имаш здравословна атмосфера на работа, ти работиш с удоволствие“, допълва Момчил.

С постоянната позиция в компанията идват и повечето отговорности и задължения за Момчил, но въпреки това той още има същата тръпка, както в началото, когато е бил още стажант. За тези дни той споделя, че отношението винаги и към всички е било едно и също.

За тази равнопоставеност с план ни разказва и Люба Радева, която е от близо 6 години в компанията и също е преминала през школата на Hub by Yettel. В момента работи като Експерт Фиксирана и мобилна конвергенция.

“Знам, че думата „стажант“ има лек привкус на кафе, мастило за принтер и безплатен труд, но в Yettel „стажант“ го има само в името на позицията. Стажантите са наравно с всички останали служители – работят по много големи и стратегически проекти, получават същите придобивки, а възможността да се учат от едни от най-големите професионалисти в сферата е най-големият бонус“, обяснява Люба.

Със сигурност няма да забрави подбора на участниците в програмата, когато неочаквано попада вместо на стандартно интервю в escape room. „Спомням си, че си мислех как дори не съм чувала за такова нещо! Беше много иновативно и впечатляващо за мен“. Днес това, което продължава да я привлича в Yettel като работодател, на първо място са колегите. „Едва ли са много компаниите, в които има такъв сплотен колектив. Тук всеки е готов да помогне на другия във всеки един момент“, твърди Люба.

Говори с любов и за всекидневните си отговорности.  „Работата също е изключително интересна – знаеш, че нещата, които правиш, достигат директно до клиентите – за мен това е много вълнуващо и същевременно ме кара да съм взискателна към всичко, което върша – винаги се стремим към най-доброто клиентско преживяване“, разказва още тя.

Стажантската програма учи младите специалисти не само на тънкостите в професията, но и развива в тях основни бизнес и лидерски умения. Разгръща ги не само като специалисти, но и като личности: „Тук буквално се научих как да работя, както и че не е срамно да задаваш въпроси, дори напротив. Дори усещам как и в личния живот начинът на мислене, който развих тук, ми помага много. Чувствам се много по-уверена като професионалист и като личност, и осъзнавам, че да кандидатствам за тази стажантска програма, беше едно от най-добрите ми решения“.

Желаещите да се включат в тазгодишното издание на Hub by Yettel могат да кандидатстват в страницата на програмата до 11 септември 2022 г.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: