Близо 500 първокурсници започват на 12 септември новата учебна година в Медицинския

09.09.2022 17:14

На 12 септември, понеделник, 2022 г. Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) ще посрещне близо 500 студенти-първокурсници, приети за обучение след средно образование в магистърските и бакалавърските програми по професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве. Висшето училище за поредна година се радваше на засилен интерес от страна на зрелостниците и рекорден брой кандидат-студенти за медицинските и здравните специалности. Реализиран бе успешен прием на студенти в магистърските специалности след средно образование – общо 161 първокурсници по «Медицина» и «Фармация», държавна поръчка, и 33 студенти платено обучение. В бакалавърските специалности след средно образование са записани 253 първокурсници по държавна поръчка и 44 – платено обучение.

На 12 септември за 48-ми път МУ-Плевен ще посрещне своите студенти с тържествено откриване на новата академична 2022/2023 година в зала „Магнум“ на Втора клинична база. Химнът на академичната общност Gaudeamus ще изпълнят солистите на Общински хор „Гена Димитрова“, които ще поднесат и музикален поздрав към новоприетите студенти. На старта на новата учебна година първокурсниците ще бъдат приветствани с добре дошли от ректора на плевенската Алма Матер проф. д-р Добромир Димитров. Приятелски поздрав ще отправят и колегите им от Студентски съвет към Медицински университет – Плевен. В отговор на приветствията думата ще бъде дадена на отличниците, приети с най-висок бал от Кандидатстудентска кампания 2022 – Стефани Вълчева и Стефани Събева. В края на тържеството първокурсниците ще изпълнят ритуала за полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. С клетвата студентите декларират, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

След тържествената част първокурсниците ще получат студентските си книжки и указания за учебния процес по факултети от деканите на основните звена и директора на медицинския колеж. На 12 септември от 13:00 ч ще стартират редовните учебни занятия за новоприетите студенти.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: