Топлофикация Плевен отново алармира за риск от фалит, ако дружеството не получи компенсации

30.08.2022 10:45

 

Поредно писмо с искане за компенсации във връзка с високите цени на природния газ е изпратила Топлофикация Плевен до институциите. От дружеството молят в спешен порядък да получат финансова помощ, която да покрие поне частично разликата между цените на природния газ, при които КЕВР е определил цената на топлинната енергия и действителната цена, по която Топлофикация Плевен купува природен газ.

„Надяваме се на помощ от държавата, защото с 297 лв за природен газ и прогноза за 315 лева за следващия месец, финансовото ни състояние става все по-лошо. През миналия отоплителен сезон получихме компенсации, които частично ни помогнаха, но за момента такива не се предвиждат, а цените на природния газ са в пъти по-високи. За 3 месеца се очаква природният газ да поскъпне със 175% спрямо прогнозната цена. Въглеродните емисии също почти достигнаха историческия връх от 100 евро, които също са съществен разход за нас. Вече не ни достигат средства да осъществяваме основната си дейност.“ каза инж. Йордан Василев изпълнителният директор на Топлофикация Плевен.

Директорът посочи, че ако дружеството не получи компенсации, се очаква за периода от юни до август да бъдат генерирани загуби от почти 13 000 000 лева в допълнение на некомпенсираните допълнителни разходи за природен газ , които според дружеството достигат 32 000 000 лева.

„Топлофикация Плевен е важна за нашия град, защото доставяме топлоенергия на битови, административни и стопански субекти. Ще бъдем поставени в невъзможност да погасяваме задълженията си, да изпълняваме инвестиционните си проекти, което ще доведе до проблеми с доставките на топлинна енергия през зимата. Молим отговорните институции да не допускат Топлофикация Плевен и други дружества в нашето положение, да фалират.“ каза инж. Йордан Василев.

Преустановяването на работата на Топлофикация Плевен би довело до прекъсване на отоплението в болници, училища  и детски градини, както и за битовите потребители.

„Ако 30 000 абоната на Топлофикация Плевен преминат на отопление с електричество, електроенергийната система ще се пренатовари и това ще предизвика множество аварии.“ каза инж. Йордан Василев.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: