Забележителен празник на българските кулинарни традиции в град Левски – фото-галерия

27.08.2022 16:34

Днес в парковата зона до Община Левски третото издание на кулинарния фестивал по безспорен начин показа и доказа, че българската кулинарна традиция не само живее в сърцата и домовете на хората, но и вдъхновява и обединява в името на благородни каузи.

Третото издание на кулинарния празник „Пълнената чушка  – най- вкусната левченска традиция” е  посветено на благородна кауза – събиране на средства за изработването и поставянето на скулптурна композиция „Земляците” на големите, незабравими Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков, обяви водещият Ганчо Александров.

Официални гости на фестивала, станал хубава традиция бяха заместник министърът на земеделието –Георги Събев, директорът на Бюрото по труда –Плевен Елка Ангелова, кметът на Бяла Черква Албена Тодорова, кметове на  населените места в общината, общински съветници, директори на дирекции.

Кметът на Община Левски Любка Александрова благодари за сърцатия старт на обичания фестивал и поздрави с „добре дошли” всички дошли на традиционния за град Левски празник. Преди повече от 120 години нашите премъдри предци са избрали около празника на Голяма Богородица -28 август/по стар стил/да празнуват и празника на своето село, припомни г-жа Александрова и подчерта, че освен добрите си сърца, освен пословичното гостоприемство, са успявали да покажат и кулинарния си майсторлък…Именитият ни съгражданин Дончо Цончев е събрал цялата емоция на панаира в красивия си разказ „Когато светът ни идваше на гости”, припомни кметът и изрази надежда и в наши дни да успяваме да придадем хубав, емоционален, светски, и най-вече приятелски привкус на празниците. Любка Александрова откри третото издание на фестивала с радост и благодарност към всички за подкрепата. Пожела успех на участниците и радост за всички в най-вкусната левченска традиция .

Заместник министърът на земеделието Георги Събев поздрави Община Левски за инициативата и сподели , че за него е чест и радост да бъде на празника ,от който е впечатлен. Инициативата на левчалии, всъщност, е  европейска инициатива, подчерта Георги Събев. ”Това, което правите тук,  е в пълен синхрон с европейската политика за окуражаване на местната кулинария, на местното производство. Стратегията от фермата до трапезата вие вече я правите…”, отбеляза той и поздрави всички участници и поддръжници на инициативата с пожелание да пребъде.

Община Левски е получила поздравителни адреси от Областния управител на област Плевен Иван Петков, кмета на община Павликени инж. Еманоил Манолов, кмета на Бяла Черква Албена Тодорова и др.

Емблематичната песен на фестивала „Чушката люта” прозвуча в изпълнение на женска фолклорна група към НЧ „Георги Парцалев-1901“.

Традиционни, оригинални, уникални, красиви и вкусни кулинарни предизвикателства на над 50 участници от всички читалища в община Левски и гости от региона бяха истинско изкушение за сетивата. Традиционна лютеница приготвяха на място кулинари от село Градище и всеки можеше да опита с вкусно приготвените хлебчета.

Журито, с председател шеф Иван Звездев, и членове Емилия Кондова-инженер –технолог в хранително вкусовата промишленост и Лиляна  Живкова-пазител на българската фолклорна традиция, имаха нелеката задача да оценят кулинарните умения на участниците в състезанието.

Кметът на Община Левски, Любка Александрова разгледа с удоволствие кулинарното богатство представено от всеки един от участниците, а те разказаха за своите кулинарни рецепти и традиционни и нетрадиционни идеи.

Забавни игри и състезания с участието на деца от Центъра за настаняване от семеен тип в гр.Левски , домакини и гости, бяха още забавленията в този ден. Да открият златната чушка, кой пръв ще подреди пъзела, кой ще обели най-много чушки и изяде пълнена при определени условия бяха сред предизвикателствата.

По-лесно е да готвиш, отколкото да оценяваш другите, каза Шеф Иван Звездев преди обявяването на резултатите в кулинарната надпревара.

Кметът на Община Левски Любка Александрова обяви резултатите от конкурса. В първа категория „Пазители на традицията” третото място е присъдено на НЧ „Съзнание-1894” с. Асеновци, второ място – НЧ „Надежда-1902” – с. Козар Белене и първо място за НЧ „Осъм 1894” – с. Градище.

В категория „ Кулинарно вдъхновение” трето място печели Елка Чернаева, второ място НЧ „Пробуда-1928”- с.Малчика и първа място за НЧ „Просвета 1927” – с. Аспарухово.

В категория „Чушката – царицата на есента” трето място печели НЧ „Гео Милев” – с.Българене, второ – НЧ „Светлоструй” – с. Обнова  и първо място за НЧ „Георги Парцалев-1901” – гр. Левски.

Всички получиха грамоти и награди, осигурени от Община Левски и  изработени от майстор ювелир. За първо място златна чушка,з а второ – сребърна с позлатени листенца и за трето място – сребърна чушка в трите състезателни  категории.

Шеф Иван Звездев отбеляза, че фестивалът става още по-хубав. Той е записал и нови рецепти. А всеки, който пожелаеше можеше да си вземе пълнени чушки , емблематични тениски и календари срещу дарение за благородната кауза : изработването и поставянето на скулптурна композиция „Земляците” на големите ,незабравими Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков.

1904,44 лв. е събраната сума на фестивала днес в подкрепа  изработването и поставянето на скулптурната  композиция „Земляците”.

Любка Александрова благодари от сърце на всички участници, съмишленици  и организатори за прекрасния празник. Вдъхновени и обединени и занапред им пожела, защото това е истинското чувство за общност. За заместник министъра на земеделието Георги Събев първото посещение в Левски е изключително преживяване, сподели той и пожела здраве и успех.

Текст и снимки: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: