Отбелязваме Световния ден на кучето

26.08.2022 7:57

26 август е Световен ден на кучето. Този празник води началото си от САЩ.

Световният ден на кучето е отбелязан за първи път през 2004 г., на днешната дата, а предложението за него е дошло от американската почитателка на домашни любимци Колин Пейдж.

По случай Деня на кучето в много страни се организират различни инициативи с цел хората да бъдат грижовни не само към собствените си кучета, но и към останалите, които срещат в парка или на път за работа.

Кучето се превръща в неизменен спътник на човека още от дълбоката древност. Освен за пазители на дома и семейното имущество, работни кучета са използвани за теглене на шейни и за завръщане на стада с кози, овце и друг добитък.
Четириногите помагат на незрящи хора, намират загубили се туристи в планината и търсят наркотици в тайници. Те се проявяват и като дясната ръка на ловците.
Множеството изследвания са показали, че кучетата са прекрасни терапевти и тяхното присъствие е способно да извади хора от състояние на много тежка депресия.

Ето и някои интересни факти за кучетата:

– Сред бозайниците именно кучетата са с най-разнообразен външен вид. Вариациите са както по отношение на тяхното тяло, така и на черепите им.

– Кучетата обичат сладкишите. Те са по-големи почитатели на тези изкушения в сравнение с котките. Причината е, че кучетата имат около 1 700 вкусови рецептора, а котките около 500. Човекът е най-облагодетелстван в това отношение – той има около 9 000 рецептора.

– Кучетата притежават интелигентност, която се равнява на тази, която имат 2-3-годишните деца. Четириногите са в състояние да „научат“ около 150 –200 думи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: