Според директора на „Топлофикация Плевен“ решението, за да не се увеличат цените на парното отново, са компенсации от държавата

26.08.2022 11:54

Разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация Плевен инж. Йордан Василев. Ще чуем оценката на едно от засегнатите дружества от високите цени на природния газ за събитията в страната.

Инж.Василев, цената на природния газ се увеличи с 60% само за месец. Ясно е, че всички Ви питат как издържате. Но нека зададем въпроса по друг начин. Ще поискате ли ново увеличение на цената на топлинната енергия поради поскъпването на природния газ?

За съжаление, независимо от огромното повишение на цената на природния газ, в момента увеличение на цените на парното и топлата вода е невъзможно. Законът позволява цената да се променя минимум 6 месеца след предходното изменение, а последното е от 1 юли. Повишение на цените може да се разглежда най-рано в началото на следващата година. Каквото и да се случи сега, дори от октомври да има повишение на природния газ с 500%, цените на парното и топлата вода остават същите поне до януари.

Как се взема решение за увеличение на цената на топлинната енергия?

При наличие на съществена промяна между прогнозните и реалните цени КЕВР се самосезира и може да се разгледа вариант за увеличение на цените.

В момента май имаме такава промяна?

Абсолютно. Прогнозната цена на газа в момента е 120 лева/МВтч, а реалната 300 лева. Предстои и отоплителен сезон, когато винаги се вдигат цените заради повишеното търсене на природен газ. Но още важи правилото за период от минимум 6 месеца за извършване на промени в цените на парното. Това е в интерес на абонатите.

Какво трябва да е повишението на цените на топлинната енергия, за да е рентабилно за една топлофикация на природен газ?

Повишението на цените не е единственият вариант за справяне със ситуацията. Това за мен е най-лошият вариант, защото не е в интерес на клиентите.

Подходящо решение е връщането на системата за компенсации, която бе използвана в периода декември 2021 – май 2022. Чрез помощта от държавата частично, макар и временно, успяхме да намалим генерираната загуба от поскъпването на природния газ. Ако се възобнови системата за подпомагане на големите потребители на природен газ, може да не се стига до промяна на цените за домакинствата, или тя да бъде минимална. Но за да се случи това, трябва да има работещ парламент.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Дали по-голямо производството на електричество не е добър вариант за топлофикациите да увеличат приходите си?

Съоръженията имат определен капацитет, който често се използва максимално. А и все пак производството зависи от търсенето. Още повече, производството на повече енергия изисква купуване на още повече от поскъпналия природен газ, което със сигурност не решава проблема. Така недостигът на природен газ ще стане още по-голям.

Наблюдава ли се отлив от услугите на топлофикациите предвид увеличението на цените на топлинната енергия? Все пак средното повишение в страната е около 30%. А в София – 40%.

Доста често си обменяме подобна информация с колегите от другите топлофикации. Особено с членуващите в Асоциация на топлофикационните дружества. Говорим си и с топлинните счетоводители. Никой не констатира отказ от услугата. Моето обяснение е, че хората разчитат много на централното отопление, защото е най-сигурното и въпреки поскъпването се явява най-евтиното. Да не забравяме, че намаляването на ДДС за топлинната енергия реално води до намаление на цената за абонатите. Имам предвид, че както обявихте, средното поскъпване на парното в страната е около 30%, но намалението на ставката на ДДС  прави увеличението около 20%. И това е повишение за 1 година. Нещо много по-различно от увеличението на цената на прирдния газ с 60% само за месец. Повишението на цената на природния газ за 1 година е около 500%.

Щом работите на природен газ, а цената му е 300 лв/Мвтч в момента. Това означава, че ако цената на топлинната енергия е 120 лв, то Вие губите 180лв.

Не е точно така. Факторите са много, но именно заради това имаме комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, а и все пак природният газ не формира 100% от разходите ни, а около 85%.

Ако приемем, че няма комбинирано производство на енергия, а произвеждаме само топлинна енергия, това означава, че за производство на 1МВтч топлинна енергия са необходими 300 лева за природен газ. Ако КПД-то е 90%, което се случва рядко, автоматично един мегаватчаст топлинна енергия трябва да бъде по-скъп от 300 лева, защото в цената му освен природния газ, трябва да влязат поддръжката на съоръженията, електричеството, работните заплати и още много други компоненти.

Как бихте подредили по цена източниците на топлинна енергия?

Със сигурност най-скъпо е отоплението на природен газ, следва отоплението на електрическа енергия. Най-изгодно е централното отопление. Въпреки повишението, парното си остава най-изгодно.

Според калкулации на Асоциацията на топлофикационните дружества в България средната сметка за двустаен апартамент, отопляващ се на парно през отоплителния сезон ще е около 150 лева. За тока експертите са пресметнали цена от около 220 лева, а при отопление на газ шокиращите 500 лева на месец.

Щом обяснихте, че централното отопление е най-евтината опция. Какво ще посъветвате клиентите, за да оптимизират месечните си разходи за топлинна енергия?

Много топлофикации, в това число и Топлофикация Плевен, предлагат опция за плащане на равни месечни вноски. При избора на Равни вноски клиентът плаща една и съща сума за парно и топла вода всеки месец, включително и през зимата, когато потреблението е по-голямо. В дванадесетия месец се прави изравняване на платените суми за периода и реално ползваната топлинна енергия в имота.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: