ВВВУ „Георги Бенковски“ посрещна 76-я си випуск.

22.08.2022 14:42

В годината, в която Българските Военновъздушни сили отбелязват своята 110 годишнина, ВВВУ „Георги Бенковски“ посрещна 76-я си випуск. Приети са 41 курсанти по специализация „Летец-пилот“ за нуждите на изтребителната и вертолетната авиация, и МВР вертолетна авиация; специализация „Радиоелектронно оборудване на летателните апарати“, специализация „Авиационно въоръжение“ и специализация „Комуникационни, информационни и навигационни системи“.

Осем са девойките, 5 от които ще се обучават за пилоти. 5-ма са и курсантите, които са завършили първи курс, но презаписват  отново, за да сбъднат мечтата си – да бъдат пилоти. Момичетата и момчетата пристигат в новия си дом- ВВВУ „Георги Бенковски“ от 24 населени места. Пловдивчани са 6-ма, следвани от 5-ма ямболии, 4-ма софиянци, 3-ма плевенчани ,по 2-ма от Варна и Карлово.

Първа е прекрачила прага на училището на 21 август Анджела Найденова от Монтана, специализация „Комуникационни, информационни и навигационни системи“. Последвали са я бъдещите пилоти Пейти  Димитрова и Христо Христов от Ямбол ,Мартин Радев от Бургас и Гавраил Бакалски от Пловдив.

Първокурсниците се срещнаха със старшина Валя Бушняшка- медицинска сестра от медицинския пункт на 12 Авиационна база към МБАЛ-Плевен към ВМА . Подписаха договорите си за обучение и служба в БА под вещото ръководство на началник служба „Личен състав“ майор Теодора Цветкова и нейния заместник – началник майор Здравко Трифонов.

Настаниха се в спалните помещения и получиха полагащото им се вещево имущество, акуратно подготвено от екипа на командира на курсантския батальон подп. Златко Ванков . Инструктирани са и от старши експерт Стоян Стоянов по безопасни условия на труд и живот.

През това време родителите и близките на новото ято курсанти се срещнаха със заместник-началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ полк. Андриян Колев, който ги запозна с условията и предизвикателствата пред децата им.

Информация и снимки: ВВВУ „Георги Бенковски“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: