Днес имен ден празнуват Васа и Васо.

21.08.2022 8:23

На 21 август почитаме смела християнка и нейните деца. Почитаме и паметта на българин с приноси за развитие на българската история и неговия мъченически подвиг.

Света Васа била съпруга на идолски жрец. Тя изповядвала тайно християнската вяра. По този начин възпитала и своите деца Феогний, Агапия и Пист. Те били християни и вярвали в Христос. По време на гоненията на християните при император Максимиан, Света Васа била заловена.

Предадена от собствения й мъж, тя била съдена и осъдена на смърт. Нейните деца също били осъдени и приели мъченическата смърт. Те били жестоко изтезавани. След като не се отрекли от Христа, били обезглавени пред очите на тяхната майка. След тях била подложена на изтезания и Света Васа. Приела мъченическа смърт, след като била посечена с меч на остров Алон в Мраморно море. В Халкидон била издигната църква на нейното име. Имен ден празнуват Васа и Васо. Не е имен ден, но на 21 август почитаме паметта на Свети Симеон Самоковски.

Свети Симеон Самоковски е важна историческа личност, приела мъченичеството. Свети свещеномъченик Симеон (Стефан) Самоковски и Софийски е един от 9-те софийските светци. Той е покровител на Самоков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: