Слънце и дъжд през уикенда, условия за градушки в неделя

20.08.2022 8:06

Днес до обед ще преобладава слънчево време. След обед от запад ще започне заоблачаване, което до вечерта ще обхване целия регион. В западните части на Дунавската равнина ще има валежи придружени от гръмотевици. През нощта срещу неделя валежите временно ще са интензивни. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Очаква се засилване на вятъра по конвективна облачност. Минималните температури ще бъдат между 20° и 22°, а максималните ще са между 35° и 38°.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи.

Над западните и централни части на Стара планина до обед ще бъде слънчево, а след обед ще се заоблачи и на места ще превали и прегърми. През нощта срещу неделя валежите временно ще бъдат интензивни. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток-изток, а през нощта до силен. Температурите ще останат почти без промяна.

В неделя облачността ще е променлива, често значителна. Ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Валежите временно ще са интензивни. В западната половина на Дунавската равнина ще има условия за градушки и локални наводнения. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. При преминаване на купесто-дъждовна облачност вятърът временно ще се усилва и рязко ще сменя посоката си. Минималните температури ще бъдат между 21° и 23°. Максималните температури ще са между 30° и 33°, в крайните западни региони с 4-5 градуса по-ниски.

Атмосферното налягане още ще се понижи.

Над западните и централни части на Стара планина ще бъде облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен вятър от североизток с временно усилване по конвективна облачност. Температурите чувствително ще се понижат и на 1200 м ще бъдат около 18°, а на 2000 м – около 15°.

Информация: НИМХ Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: