Топлофикационният бранш поздрави българските миньори за празника им!

18.08.2022 13:13

 

Енергийният експерт и председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев отправи специален поздрав към всички миньори по случай техния професионален празник, който се отбелязва на 18 август:

„Всяка година на 18 август, на Деня на Успението на Св. Иван Рилски, патронът на българските миньори и работещите в минната промишленост, българската минна общественост чества своя професионален празник. Едва ли много българи знаят, че първата българска мина не е в Перник, а е мина Чукурово в близост до село Габра! Тя е открита през 1856 година!

И въпреки че Европа ни налага постепенно да се откажем от въглищата, необмисленото спиране на доставките на природен газ без алтернатива, накара повечето европейски държави да се върнат именно към въглищата! Недолюбваните въглища отново доказаха важността си!

Нека, поне днес се сетим за неуморния труд на българските миньори и сигурността, която са ни предоставяли толкова много години! Без усърдността и всеотдайността на българските миньори щяхме да разполагаме с много по-ограничена топлинна енергия, а и вероятно щеше да бъде по-скъпа!

Благодарение на труда на българските миньори функционират 9 въглищни ТЕЦ-а в България осигуряват топлина и светлина на българите!

Благодарим Ви!“

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: