На какво да обърнем внимание, когато купуваме ски обувки за алпийски туризъм

16.08.2022 15:33

За разлика от обикновените ски обувки, обувките за алпийски туризъм (AT) са предназначени както за спускане, така и за изкачване. Те обикновено имат твърд, поддържащ режим за ски и режим „ходене“, който позволява на глезена и долната част на крака да се огъват напред и назад за ходене по наклон. Ски обувките за алпийски туризъм, подобно на туристическите обувки, често имат груба гумена подметка, която подобрява сцеплението върху хлъзгави повърхности и Ви позволява да вървите по-естествено.

За да се намали теглото, без да се жертва производителността, тези обувки все по-често се изработват от леки материали като Pebax®, Grilamid и въглеродни влакна.Тези модели често се предлагат на пазара и с кодове за отстъпка obuvki.bg. Предлагат се широка гама от варианти за широк спектър от приложения – от дълги приключения за издръжливост до тежки спускания. Ще разгледаме няколко ключови въпроса, които да си зададете, когато пазарувате AT обувки, както и няколко различни категории, за които да помислите.

Когато вземате решение за AT обувки, има няколко неща, които трябва да имате предвид

Тези водещи въпроси имат за цел да Ви помогнат да определите коя категория туристически обувки е най-подходяща за Вас. Тук е изключително важно да бъдете честни със себе си – не искате да се окажете с обувки, които са предназначени за вид ски, с който няма да се занимавате.

– Какъв вид каране на ски възнамерявате да практикувате с тази обувка? Едноседмично пътуване до хижа в Алпите или агресивно каране в големи планини извън курорта?

– Ще използвате ли тази обувка в ски курорт или само за туризъм?

– Какви ски ще използвате с тази обувка?

– Какво е нивото на уменията Ви и каква подкрепа Ви е необходима, за да карате ски във всички условия, които ще срещнете в планината?

Въпросът за това колко обувки ще са Ви необходими, за да карате уверено на всички терени и условия, е по-сложен, отколкото изглежда, и често зависи от конкретния човек и от деня. Дори експертите постоянно променят мнението си за това коя обувка е най-добра за тях, така че не се обезкуражавайте, ако не можете да го разберете веднага. Ако се съмнявате, изберете малко по-тежък, по-поддържащ вариант. Въпреки че това може да изглежда неудобно по пътя нагоре, допълнителната сигурност на по-здравата обувка може да бъде безценна по пътя надолу.

Представяне при изкачване срещу спускане

До известна степен всяка обувка за алпийски туризъм предлага компромис между представянето при изкачване и спускане. За съжаление, една ски обувка не може едновременно да се изкачва и спуска като кожените Ви обувки. От друга страна, през последните години туристическите обувки напреднаха с много стъпки, предоставяйки на скиорите множество отлични възможности, които се отличават и с двете. Можете да добиете представа за това къде са Вашите приоритети, като зададете въпросите по-горе и след това изберете обувка въз основа на отговорите си.

Обувки за туризъм в средния клас

Някои нови AT обувки са по-твърди и се представят по-добре при спускане, отколкото алпийските обувки, с чудесни режими на ходене и вдлъбнати подметки. Тези обувки от среден клас са предназначени за агресивни скиори, които не искат да се откажат от цялата мощ и поддръжка на алпийските си обувки, но все пак искат нещо, което може да се ползва добре за туризъм. Като цяло тези обувки нямат толкова голям обхват на движение, колкото тези от категорията „бързи и леки“, но те ще се представят много по-добре в нормални курортни условия. От друга страна, суперлеките обувки обикновено имат много по-добър обхват на движение и се изкачват нагоре с по-малко усилия, но няма да карат толкова добре в предизвикателен сняг или да задвижат широки ски със същия успех.

Средно тежка обувка в диапазона 1400-1600 грама с 40 или повече градуса движение на маншета е добър компромис за повечето хора. Тези туристически обувки са идеални за скиори, които отдават предпочитание на спускането пред катеренето. По-тежките скиори, по-агресивните скиори и тези, които искат да карат ски предимно в курорти, може би ще искат да потърсят нещо още по-солидно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: