Самодейците от община Червен бряг се представиха успешно на Събора в Копривщица

08.08.2022 15:39
С грамоти и медали се завърнаха всичките състави, представили червенобрежкия фолклор на Националния събор в Копривщица, информират от Община Червен бряг.
Най-високото отличие – златен медал, бе присъдено на Групата за автентичен фолклор при НЧ „Христо Ботев 1889” от гр. Койнаре, с ръководител Таня Кировска. Те представиха обичая Кумичене така, както се е правил в селището в далечното минало. Благодарение на невероятните носии, предоставени от личната колекция на г-жа Кировска, младите момичета и момчета предизвикаха небивал интерес и от страна на множество фотографи, чиито снимки вече са поместени в социалните мрежи и в редица публикации, свързани със Събора. Запомнящо ще остане и вдъхновяващото присъствие на г-жа Красимира Манева от Червен бряг в ролята й на жената, напътстваща младите момичета при хвърлянето на нишаните и венчетата в реката.
Със сребърен медал от Събора бе отличена Коледарската група на село Телиш. Телишките коледари участват дълги години на Националния събор, но този път те се представиха с изцяло обновен и подмладен състав. Дългата благословия изпълни Станиникът Илийчо Василев – син на секретаря на Читалището. От Телиш бе регистрирана и най-малката участничка от Плевенска област – осемгодишната Силвия Владова. Тя участваше в Групата за автентичен фолклор при НЧ „Развитие – 1897”, която представи обичая Ладуване. На тях журито присъди бронзов медал и почетна грамота.
Заслужени отличия за труда и всеотдайността на самодейците от с. Ракита. Групата за автентичен фолклор при НЧ „Н. Й. Вапцаров 1871” завоюва бронзов медал с възстановката на обичая Дойлада.
Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г. От 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
Организира се от Министерството на културата, Община Копривщица, областна администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).
#тагове:

НАЙ-НОВИ: