Не бе постигнато съгласие за състава на Районната избирателна комисия в Плевен, ЦИК ще има последната дума

07.08.2022 18:25

Областният управител на област Плевен Иван Петков проведе днес Плевен консултации за съставяне на Районна избирателна комисия (РИК) в 15-ти изборен район – Плевен за провеждане на избори за народни представители за Народно събрание, насрочени за 02 октомври 2022г. За това информират от пресцентъра на Областна администрация – Плевен.

След проведените консултации между представителите на парламентарно представените партии и коалиции, в присъствието на Ирена Христова, главен секретар на Областна администрация – Плевен и ръководител на техническия екип за осъществяване на организационно-техническа подготовка за произвеждане на изборите и членовете на техническия екип, не беше постигнато съгласие за ръководството и състава на Районната избирателна комисия.

В консултациите участваха: Стоил Стоилов – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Иван Христанов – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Валери Лачовски – Представител на Коалиция „ГЕРБ-СДС”; Илиян Селимски – Представител на ПП „Движение за права и свободи” (ДПС); Иван Янчев – Представител на Политическа партия „Има такъв народ” (ИТН); Свилен Атанасов – Представител на Коалиция „БСП за България”; Свилен Трифонов – Представител на Коалиция „Демократична България – Обединение”; Захари Дончев – Представител на ПП „Възраждане”.

Представителите на политическите партии и коалиции са съгласни Председател на РИК-15-Плевен да бъде определен от квотата на КП „Продължаваме промяната”, а именно Николай Яков.

Три бяха предложените кандидатури за заместник-председатели, при две места в РИК-Плевен. След проведената дискусия от страна на ПП ИТН бе оттеглено предложението за заместник-председател, като техният представител бе определен за член. Така за заместник-председатели бяха определени съответно Ярослав Димитров (КП ГЕРБ-СДС) и Петър Жеков (КП ДБ-Обединение).

За секретар на РИК-Плевен бяха подадени две предложения – от ПП ДПС – Айгюл Хасанова и от КП БСП за България – Здравко Енев. След проведените дебати не бе постигнато съгласие относно заемането на длъжността секретар на РИК-Плевен. Съобразно разпоредбите на Изборния кодекс, при това положение ЦИК има правомощие да определи състава на РИК-Плевен.

Със свое писмо от днес областният управител Плевен Иван Петков е препратил протокола от проведените консултации, както и депозираните от партиите и коалициите документи на ЦИК.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: