В Левски днес ще бъде учреден Инициативен комитет за създаване на скулптурна композиция „Земляците“

05.08.2022 8:23

Учредяване на инициативен комитет за изработване  на скулптурна композиция на тримата емблематични творци от община Левски – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков.

 РЕЗЮМЕ НА ИДЕЯТА ЗА СКУЛПТУРНА КОМПОЗИЦИЯ

 „ЗЕМЛЯЦИТЕ“ В ГРАД ЛЕВСКИ

Град Левски е роден град на изявени и обичани творци и артисти, на личности оставили трайна следа в духовното ни пространство, в българската и в световната култура, но безспорно емблематични за града и общината ни са неповторимият Георги Парцалев, театралната усмивка на България, човекът и актьорът с фин усет за красивото и грозното, за смешното и тъжното в живота, който предизвикваше най-сърдечните и искрени усмивки само с появата си; Григор Вачков, Гришата, роден в с. Трънчовица, община Левски, със кратък, но ярък живот остана завинаги в сърцата на поколения българи. Истински добър човек, с чувство за хумор и дълбока сърдечност, верен на човешкото си светоусещане: „Аз имам един идеал, един път – на народностното, истинското, земното.“; Дончо Цончев,  писателят с  многообразен  творчески талант и светоусещане, приживе е сравняван  с  класици като Джек Лондон и Ърнест Хемингуей. „Човек трябва да гледа със сърцето си, да мисли с очите си и да живее с ума си.“, казваше Дончо Цончев, майсторът на късия разказ. Автор на повече от 60 книги, проза и публицистика, сценарист на четири игрални филма, написал пет театрални пиеси. Творбите му са преведени на 28 езика.

С отговорност към паметта на поколенията бихме искали, чрез скулптурните фигури, те да живеят сред нас и сред тези, които идват след нас,  като символ на достоен живот отдаден на изкуството,  което пречиства, въздига,  събужда чувство за свобода и достойнство, за красота и хармония в живота.

          По този повод на 5 август/петък/ 2022г. от 11,00 часа в голяма заседателна зала на втори етаж в сградата на Община Левски, ще се състои общоградско събрание за учредяването на инициативен комитет за събиране на средства за изработване и поставяне на скулптурна композиция „Земляците“ на тримата емблематични творци от община Левски – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков.

Предварителната идея за скулптурната композиция „Земляците“ е на скулптора Борис Борисов, който през последните години е изваял четири знакови паметници: големия монумент на Цар Калоян във Варна, на народопсихолога Иван Хаджийски в Троян, на братята филантропи Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово и  паметника на Алеко Константинов в центъра на София и други.

          За нас е чест, че госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, прие поканата ни да стане патрон на една толкова значима за нашата общност кауза.

Проект за състав на Инициативен комитет:

1.Любка Александрова, кмет на Община Левски, председател на ИК

2.Ангел Симеонов – поет, колекционер, член на Съюза на българските писатели

3.Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели

4.Проф.Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите и преподавател в СУ „Климент Охридски“

5.Георги Янков – председател на Общински Ловно-рибарски съюз

6.Димитър Томов – писател и издател, член на Съюза на българските писатели

7.Чл.кор. Иван Гранитски – издател

8.Инж.Иван Петков – бивш председател на УС на НЛРС-СЛРБ

9.Дочка Дочев – общински съветник в Община Левски

10.Мариана Петрова – родственица на Георги Парцалев

  1. Павлина Терзийска – представител на кметство с. Трънчовица

12.Румен Петков – председател на ПП АБВ

13.Илиян Йорданов – художник, общественик

 

Кмет на Община Левски

Любка Александрова

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: