Кметът Спартански: Общините не са просяци!

01.08.2022 15:23

Въпреки, че все още няма публикувано министерско постановление, от постове на депутати в социалните мрежи стана ясно, че на общините в област Плевен са одобрени за финансиране 14 проекта за пътна и ВиК инфраструктура и 13 проекта за ремонт на училища и детски градини в област Плевен.

Пак по данните на някои народни представители от 15 Плевенски МИР, проектите за пътна и ВиК инфраструктура възлизат на 26 348 811,27 лв. за общините Плевен, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Левски, Кнежа, Долни Дъбник, Белене, Искър и Пордим. Общото финансиране за всички общини в страната е 827 232 574,95 лв., като Плевенска област получава малко над 3% от всички средства.

Плевенска Община обаче пак леко /всъщност, не толкова леко/ отново остана в миманса с отделените малко над милион средства: за основен ремонт на улица „Генерал Столетов“ от OR 78 OR 83а /от ул. „Драгаш Войвода“ до ул. „Ведрина“/ гр. Плевен, община Плевен – 243 291,00 лв. и за реконструкция на кръстовище бул. „Хр. Ботев“ – ул. „Ген. Л-т Ат. Стефанов“, гр. Плевен – 831 611,00 лв.

„Имаше писмо от Министерство на финансите, в което се искаше да посочим 3 инфраструктурни проекта, подредени приоритетно. Посочихме ги:

  • Втори етап на реконструкция на гробищен парк „Чаира“
  • Втори етап на реконструкция на района Скобелев парк
  • Приют за кучета

Освен това и ремонтни дейности на 12 детски градини.“, информира на оперативното заседание на Община Плевен кметът Спартански. Според него, конфликтът между Финансовото министерство и Министерство на регионалното развитие и благоустройство в крайна сметка е довел да раздаване на пари на общините на принципа – на всеки по нещо…

За пореден път поредното правителство и поредното Народно събрание не се съобразиха с очакванията на Общините в България за финансова децентрализация. Категоричен е Спартански.

Всъщност идеята за финансова децентрализация вече години отлежава в изготвените отдавна от Националното сдружение на общините проектни документи за реализацията й, както и в предизборните обещания на партиите….

„Общините не са просяци! Не ни се дава финансова свобода, за да можем да бъдем притискани и манипулирани!“, коментира кметът на Плевен.

Спартански все пак благодари персонално на двама наши представители в законодателната и изпълнителната власт – народния представител от ПП Продължаваме промяната Стоил Стоилов и заместник-министъра на земеделието Стефан Бурджев за интереса и реалното решаване на проблеми на местната власт в Плевен.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: