Топлофикация Плевен: До увеличението на цената на парното се стигна, защото разходите ни се увеличиха многократно.

25.07.2022 12:16

Топлофикация Плевен с едно от най-малките увеличения за страната. Само 11%.

Инж. Йордан Василев, ще ни обясните ли, защо се стигна до увеличение на цените на топлинната енергия? Плевенчани ще плащат с 11% повече от миналия сезон.

         Преди всичко държа да напомня отново, че за Бургас и Плевен увеличението е най-малко.

За съжаление до увеличението на цената на парното се стигна, защото разходите ни се увеличиха многократно. За 1 година цената на природния газ нарасна няколко пъти. По-скъпи са почти всички елементи, формиращи себестойността. Увеличението беше неизбежно, но единствено благодарение на гъвкавостта на КЕВР то не е толкова огромно, колкото щеше да бъде, ако действително бе взето предвид, че година по-рано Булгаргаз продаваше природния газ на 50 лева, а в момента е 186,47 лева.

Смятате ли да задържите пределните цени на битова гореща вода предвид увеличените Ви разходи?

Все още правим анализи и съвсем скоро ще информираме абонатите.

Като цяло отстъпката във вид на пределна цена за кубичен метър гореща вода бих сравнил с „финансов инструмент“, който влияе на потреблението на цялата абонатна станция. Въведената преди години пределна цена за битовата гореща вода е добро решение срещу внезапните скокове в потреблението на отделни клиенти, когато в една абонатна станция намалее потреблението за конкретен месец, така че най-вероятно ще я запазим като промоция.

Правили ли сте оценка за резултатите от въведените отстъпки за абонатите?

Да. Без качествен анализ няма как да преценим дали да продължим една промоция. Анализите сочат, че след въвеждане на промоции от различен тип, много абонати предпочитат да заплащат сметките си в срок и с цената на отстъпката да увеличат консумацията си, особено по време на отоплителния сезон.

За финал моля да ни обясните до какво ще доведе признаването от Европейската комисия на природния газ за източник на чиста енергия?

Целта е да се стимулира интересът на инвеститорите към производство на енергия от природен газ и строителството на нови газопроводи. Но условието е газопроводите да са подходящи и за транспортиране на водород. Но това ще стане, когато технологията се развие и стане достъпна. Все пак това е и стъпка към постепенно намаляване на енергийната зависимост от Русия. Решението идва и в отговор на усилията за постепенно премахване на въглищата.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: