Иван Христанов: Разследваме измами с фиктивно изгаряне на животни в инсинераторите

23.07.2022 12:17

В момента работим по измами, свързани с дейността на инсинераторите. Текат големи проверки, за да можем да установим мащаба на злоупотребата с обществен ресурс. Това заяви на пресконференция в Плевен заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Държавата плаща за обезвреждането на животински отпадъци, както от дворовете на къщите, така и от стопанствата. Всяко умряло животно трябва да бъде извозено в инсинератора и изгорено.

От 2017 година са създадени предпоставки за системни измами, така че държавата да плаща за инсинериране, което никога не се случва. Още от февруари в министерство на земеделието тече вътрешно разследване. Натрупахме голям обем сведения, че има данни за измама. Привлякохме в работата и Инспектора към министерството, Вътрешния одит и Държавен фонд земеделие, за да установим размера на измамите. Когато приключим,  ще подадем сигналите към ГДБОП и Прокуратурата.

Имаме сведения, че предпоставките за злоупотреби са създадени на ниво централно управление на БАБХ, които след това са изпълняване на областно ниво. Това касае и Плевен пряко, коментира заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. В момента министерството е задържало плащания за 20 млн лева от октомври 2021 година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: