Инж. Йордан Василев, изпълнителен директор на „Топлофикация Плевен“: Работим с най-ефективната американска газова турбина

20.07.2022 9:13

С 32 МВт електрическа мощност и 65 МВт топлинна мощност американската газова турбина гарантира на „Топлофикация Плевен“ висока енергийна ефективност и надеждно и сигурно отопление. Това е една от мащабните инвестиции, реализирани в предприятието. Произведена е от корпорацията „Дженерал Електрик“, която е един от най-големите производители на турбини в света – газови, вятърни и други.

„Сред основните предимства на газовата турбина са високата екологичност при производството на енергия чрез свеждане до минимум на вредните емисии. Газовата турбина гарантира висока надеждност на работа и намаляване на оперативните разходи.“ изтъкна инж. Василев. По думите му електрическата енергия се произвежда от турбината с прикачения генератор, а изпусканите изгорели газове с висока температура се утилизират в котела и от тяхната енергия се произвеждат пара и гореща вода. „С реализирането на проекта направихме значима крачка за високотехнологично и модерно комбинирано производство на топло и електроенергия.“ посочи инж. Василев и обяви, че имат намерение да инвестират и в изграждане на заместващи производствени мощности за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, използвайки двигатели с вътрешно горене.

Изпълнителният директор на „Топлофикация Плевен“ посочи, че за закупуването на газовата турбина са вложени средства на дружеството. Инж. Василев отбеляза, че прилагат в производствения си процес най-добрите технологии, които гарантират оптималното опазване на околната среда и качеството на въздуха в града.

Стремежът на „Топлофикация Плевен“ е да допринесе за цялостната трансформация на енергийния сектор към по-чиста енергия. „Считаме, че един от начините за постигане на тази цел са инвестициите в екологични горива и поддържането на добро състояние на всички мощности. Високите екологични изисквания към производството на електро и топлоенергия и вложените средства в опазването на околната среда са ясен израз на отговорното отношение и ангажираността ни към бъдещето на енергиен сектор.“ заяви инж. Василев.

В рамките на летните месеци се предвиждат ремонти по съоръженията и профилактика на топлопреносната мрежа.

„Целта на ремонтните дейности е безаварийна и ефективна работа на предприятието по време на отоплителния сезон.“ отбеляза инж. Василев. Предвижда се да бъде извършена реконструкция на част от оборудването в абонатни станции.

Изпълнителният директор изтъкна, че фокусът и занапред ще бъде в проекти, с които ще се осигурява още по-качествено и екологично топлоподаване.

Централното отопление е най-ефективният начин за постигане на устойчиво развитие на градовете. Топлофикационните дружества предоставят най-сигурният, екологичен и икономичен метод за справяне с предизвикателствата за опазването на околната среда.

 

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: