Традиционният оброк на Св. Илия събра в местността „ Езерото” в Червен бряг множество граждани

20.07.2022 17:25
Традиционният оброк на Св. Илия и тази година събра в местността „ Езерото” в Червен бряг хората, дошли с надеждата да измолят пред светията благополучие, хубаво време и плодородие.
Илинденският оброк е възстановен преди повече от 20 години и местните вярват, че това пази града от градушки и водни стихии. С курбан, осветен от местните свещеници и благодарствен молебен, събралите се почетоха светеца-закрилник. С приветствени думи към присъстващите се обърна кметът д-р Цветан Костадинов „Тук на това място е старото поселище на Червен бряг, тук нашите предци са поставили оброчния камък и са давали курбан на този ден. Продължавайки традицията ние – техните следовници, за сетен път се обръщаме към Св. пророк Илия с надеждата да закриля селището ни от беди.” – каза кметът и спомни за миналогодишната градушка, когато всички видяхме колко малък е човека пред природните стихии.
Д-р Костадинов пожела здраве и добруване на всички жители на града и изрази надежда, че традицията да се събират хората в тази местност на Илинден ще е жива много години и в бъдеще.
Традиционно на този ден Общината, с подкрепата на спонсори, даде курбан за здравето и благоденствието на жителите на града.
Информация и снимки: Община Червен бряг
#тагове:

НАЙ-НОВИ: