Град Левски чества тържествено 185 години от рождението на Васил Левски и 77 години от обявяването на Левски за град

18.07.2022 17:36

 

Празникът на град Левски днес е внушителен израз на признателността,  две бележити събития в българската история – 185 години от рождението на Васил Левски и 77 години от обявяване на село Левски за град  да са повод за почит и празник,вдъхновение и  надежда.

С тържествено издигане на знамената на България, ЕС и знамето на град Левски започна празничният ден, оцветен от детските творби в детската арт-работилница на централния  площад и парковата  зона.

Община Левски посрещна днес и много гости за празника: Н. В.Пр.  Великотърновският митрополит  Григорий, Н.Бл. Руслан Личев, Областният управител на област –Плевен Крум Пенчев, народните представители –  Румен Гечев , Илиян Йончев, Десислава Трифонова и Стоил Стоилов, председателят на ПП АБВ Румен Петков, кметове и зам.кметове на общините Белене, Бяла Черква и Павликени, Председателя на Об С- Сухиндол и Об С – Левски, кметове на кметства в община Левски и общински съветници, началници на държавни и общински служби, предприятия, фирми и кооперации.

Празничен водосвет с  молитва за здраве и благоденствие на жителите и гостите на град Левски отслужи великотърновският митрополит Григорий с благодарност за труда, усилията и старанието  на кмета на общината да подържа духа  и нивото на община Левски .Честит благословен празник и нека божията благодат да дава сили  на многая лета на жителите на общината и кмета, пожела митрополит Григорий.

Кметът на Община Левски Любка Александрова честити празника, ден в който цяла България отдава почит на своя идеал, символ и икона  – Васил Левски: „Ние, левчалии, сме горди и благословени за това , че в края на 19 век нашите родолюбиви предци без колебание са взели съдбовното решение да наименоват малкото съграждащо се селце с името на най-великия българин, с най-святото име – Левски…”

Съдбовното решение сякаш е дало сила и воля на предците да съградят с любов хубав и модерен град, подчерта Любка Александрова и проследи важни моменти от растежа  и развитието на  селището, които не останали незабелязани. През 1945 год. народната власт  прави Левски първия социалистически град в България, център на община .

Честването на рождения ден на Васил Левски  и рождения ден на град Левски е ярък израз на признателност. Левски е вдъхновение ,но и висша мярка за нравственост , да живеем живота си достойно, тъй както той е живял , подчерта г-жа Александрова и честити празника с благопожелания на многая лета.

Празничен поздрав към жителите и гостите на град Левски отправиха и децата на град Левски, сред които и 6 годишната Анджи, и зарадваха всички с таланта си и  великолепни изпълнения.

Гражданско поклонение изрази  обичта, почитта и признателността на жителите и гостите на град Левски към Апостола на Свободата.

Заупокойна молитва за йеродякон Игнатий – Васил Левски отслужиха великотърновският митрополит Григорий и отец  Георги Калчев пред паметника на Апостола. Венци и цветя обсипаха най-добрия ни българин – Васил Иванов Кунчев.

Празничната  програма вечерта продължава с участието на Дует „Ритон“ на открита сцена пред Община Левски от 20.00ч. и по традиция празнична заря ще обагри небето над град Левски.

Текст и снимки: Община Левски, Пресцентър

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: