Топлофикация Плевен работи в полза на абонатите! Чака указания как да прилага правилно намаленото ДДС

15.07.2022 10:08

 

Топлофикация Плевен е поредната топлофикация в страната, която е изпратила запитване до институциите за по-точно тълкуване на понятието „централно отопление“, което е използвано при обнародването в Държавен вестник на решението за намаляване на ДДС.

Припомняме, че в началото на юли Парламентът взе решение за редуциране на ДДС за топлинната енергия от 20% на 9%. Коментар за допълнително обяснение от страна на отговорните ведомства бе направен и от Асоциация на топлофикационните дружества в България – организация, която съблюдава интересите и правата на българските топлофикации.

Според изпълнителния директор на Топлофикация Плевен инж. Йордан Василев в Закона за ДДС и в Закона за енергетиката и приложимата нормативна уредба не се съдържа легален термин „централно отопление“.

„В законодателство се използват термините „топлинна енергия“ и „отопление“. „Централно отопление“ се използва в разговорната реч, но не е официално понятие. Надяваме се да получим практически указания от компетентните лица и по-бързо да успеем да приложим мярката за намаление на ставката на ДДС за клиентите на дружеството, защото тя е изцяло в техен интерес. С одобряването на по-ниско ДДС увеличението на цената на топлинната енергия за абонатите на Топлофикация Плевен реално става по-малко от 1%, което е изцяло в полза на нашите абонати! „Искаме, колкото е възможно, по-скоро да въведем мярката по изисквания от Законодателя начин.“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Плевен инж. Йордан Василев.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: