14 юли 1789 г. – превзета е Бастилията и започва Великата френска революция

14.07.2022 7:03

На 14 юли 1789 г. парижани превземат крепостта-затвор Бастилия – символа на кралския деспотизъм – и освобождават намиращите се в нея седмина политически затворници. Никой не предполага, че това е началото на една от най-великите революции в света.
Бастилията е построена през 1382 година като укрепление към подстъпите на столицата Париж. Скоро обаче започнала да изпълнява функциите на затвор и то предимно за политически затворници. За 400 години обитатели на Бастилията са били не малко знаменитости. Сред тях са Франсоа Ларошфуко, Пиер Огюстен Карон де Бомарше, Маркиз дьо Сад, Желязната маска, Никола Фуке… Два пъти затворник в Бастилията е бил Волтер.
Всъщност значението на завземането на Бастилията е силно преувеличавано от романтични историци като Жул Мишле, който искал да превърне това събитие в символ на създадената впоследствие Френска република. В интерес на истината превземането на сградата е станало само след тричасова престрелка между 32 затворнически надзиратели и около 1000 бунтовници. След това стражата е капитулирала безусловно, като е дала един убит.
До следващия 14 юли Бастилията е разрушена от дърводелци от парижкото предградие Сент Антони. Камъните от зидовете са използвани при строежа на обществени сгради и мостове в Париж и околностите му. Сега на мястото на мрачната крепост има транспортен кръг-обръщало, в чийто център се намира Колоната на Бастилията. Там е и площад Бастилия (Place de la Bastille ) и националната опера на Франция, построена по инициатива на бившия президент Франсоа Митеран и открита на 13 юли 1989 година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: